podržavaju inicijativu

I ostali lokalni stožeri žele veću slobodu kretanja za svoje građane

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.04.2020. 18:30

Zadnja izmjena: 07.04.2020. 14:45

Kako su naveli predstavnici stožera, još prošlog tjedna je u županijski Stožer civilne zaštite upućena inicijativa lokalnih stožera civilne zaštite gradova Lepoglave i Ivanca, te općina Bednje, Klenovnika i Maruševca da se revidira postojeći sustav izdavanja propusnica.

Kako poručuju, cilj je da se građanima dopusti veća sloboda kretanja na području bivših općina, odnosno području djelovanja policijskih postaja u Varaždinskoj županiji zbog bitnih životnih i egzistencijalnih situacija te potreba stanovnika tih područja.

Kako ističu, svi stožeri u potpunosti podržavaju rad i mjere nacionalnog Stožera civilne zaštite s ciljem zaštite zdravlja građana, ali zbog sve većeg opterećenja gradova i općina koji posljednjih dana gotovo svo vrijeme troše na izdavanje propusnica od kojih su neke dovedene do krajnjeg apsurda, promjena trenutnog sustava omogućila bi građanima više potrebne slobode kretanja. To bi posljedično smanjilo nervozu i „lovce u mutnom“, a policija bi se mogla više posvetiti i drugim poslovima značajnima za sigurnost građana.

- Naša inicijativa produkt je zajedničkih redovnih koordinacija te gotovo identičnih problema i situacija s kojima se susrećemo svaki dan. Potreba građana za slobodnijim kretanjima između sadašnjih općina i gradova u potpunosti je opravdana jer je velik broj stanovnika naših područja egzistencijalno vezan za susjednu općinu ili grad u kojem se nalazi veći trgovački centar, banka, liječnik, ljekarna, rodbina, ili pak voćnjak i vinograd – poručuje načelnik Stožera civilne zaštite grada Lepoglave Hrvoje Kovač dodavši pritom da je postojeći sustav neodrživ te da uvelike otežava rješavanje bitnih životnih i egzistencijalnih situacija i potreba stanovnika ovog područja.

S Kovačem se slaže i zamjenik načelnika općine Maruševec Mario Klapša koji apelira prema nadležnom Stožeru civilne zaštite Republike Hrvatske na uvažavanje želje i mišljenja ljudi na terenu i stanovnika malih općina koje se teško nose s količinom birokracije i obaveza kojih je iz dana u dan sve više. -Na redovnim koordinacijama s nacionalnim stožerom gotovo svakog dana dobivamo nove upute i nove iznimke od Odluke o ograničavanju kretanja građana zbog čega je sad sve više razloga za izdavanje propusnice umjesto obrnuto. To dovodi do broja od preko pola milijuna izdanih propusnica čime se gubi smisao njihovog izdavanja, a vidimo da se naši građani svih propisanih mjera drže– jasan je Klapša.

S obzirom na najavljenu mogućnost ministra Božinovića za formiranjem zajedničkog stožera više jedinica lokalne samouprave zbog objedinjavanja izdavanja e-Propusnica koje bi vrijedile na području više povezanih gradova i općina, ova inicijativa nije daleko od realizacije

Komentari