evo detalja

Lepoglavske SDP-ovke inicirale priključivanje Grada Lepoglave europskoj inicijativi 'Sigurno mjesto za žene'

Objavljeno: 05.12.2023. 11:17

Zadnja izmjena: 05.12.2023. 11:17

Foto: Grad Lepoglava

Na posljednjoj je sjednici Gradskog vijeća grada Lepoglave vijećnica SDP-a Štefica Erdec predložila da se Grad Lepoglava uključi u inicijativu 'Sigurno mjesto za žene' donošenjem Rezolucije o proglašenju Lepoglave kao sigurnog mjesta za žene.

Riječ je o Inicijativi koja okuplja hrvatske gradove i županije koji su prihvatili Rezoluciju europskih socijalista u europskom Odboru regija kojom se lokalne vlasti pozivaju da svoje gradove i regije proglase sigurnim prostorom za žene. Prihvaćanjem Rezolucije Grad Lepoglava bi se obvezao učiniti čim više protiv nasilja nad ženama, diskriminacije i seksizma. 

- Nedavno smo, 25. studenoga obilježili Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. U Hrvatskoj je u posljednjih 20 godina ubijeno 400 žena, samo lani život je izgubilo njih 13 od kojih je 12 ubio blizak muškarac – partner, supružnik ili bivši partner. Prema podacima MUP-a lani je prijavljeno više od 11.500 slučajeva nasilja nad ženama u obitelji ili u bliskom krugu. Zbog svega toga Hrvatska je svrstana na žalosno i sramotno treće mjesto u EU po broju ubijenih žena samo zato što su žene – istaknula je Erdec.

Više o inicijativi možete pročitati ovdje

Komentari