'točka preokreta'

Foto - Kerekeš u dokumentarno-igranom filmu o balama u Brezju, ekskluzivne fotografije

Kerekeš se pojavljuje u ulozi jednoga od najuspješnijih likova koje je kreirao u svojoj karijeri, za ovu prigodu Roma Oršuša, koji se poslije 20 godina vraća u naš kraj i zatiče velike promjene...
Objavljeno: 10.12.2023. 09:18

Zadnja izmjena: 11.12.2023. 15:35

Foto: Iva Habulan Šavor

Film naziva „Točka preokreta“, u kojem glavnu ulogu tumači Ljubomir Kerekeš, u završnoj je fazi montaže i svjetlo dana ugledat će iza Nove godine.

Riječ je o dokumentarno-igranom filmu, u produkciji portala eVaraždin i Fine'se, koji se bavi središnjom društveno-političkom temom na području grada Varaždina i Varaždinske županije, odnosno utjecajem odluke o zatvaranju deponija u Gornjem Knegincu i nastankom problema koji se popularno zove 'bale'.

Što bi bilo kad bi bilo i da li je ponešto moglo drugačije?

Zatvaranje deponija u Gornjem Knegincu 1. travnja 2005. i nastanak bala u Brezju neupitna je točka preokreta čije su društveno-političke implikacije neusporedive s ičim što se u posljednjih 30 godina dogodilo na području naše županije.

Kerekeš se pojavljuje u ulozi jednoga od najuspješnijih likova koje je kreirao u svojoj karijeri, za ovu prigodu Roma Oršuša, koji se poslije 20 godina vraća u naš kraj i zatiče velike promjene.

Oršuša zanimaju njegovi poslovi, ali nestalo je u međuvremenu Vame, promenade na Korzu i nekad moćnog Varteksa, a tu je sada Lumini i Calzedonija i mladić iz Nepala koji kaže da živi 'u Gornji Kneginec'.

Scenarist, producent i redatelj filma je Alen Matušin, glavni urednik portala eVaraždin, a film stilski odudara od prethodna dva naslova, TV hita Đelac iz 2020. godine, kao i filma 'Ljubešćica, općina koja je uspjela', premijerno prikazanog početkom godine

Nacionalni dramski prvak Ljubomir Kerekeš pojavljuje se u dvije uloge, pri čemu tumači i jednoga od najsupješnijih likova koje je kreirao u svojoj karijeri

Projekt godine

Scenarist, producent i redatelj filma je Alen Matušin, glavni urednik portala eVaraždin (redatelj Ljubešćice, općine koja je uspjela, 2023., i TV hita Đelac iz 2020.), a snimatelj i montažer Boris Matijašec. Izvršna producentica filma je Iva Habulan Šavor, a Ljubomir Kerekeš igra zapravo dvije uloge. Čak 30 posto filma sačinjavaju igrane scene.

Film je sniman tijekom cijelog ljeta i kroz jesen, a pretposljednja klapa, upravo ona koja se dotiče bala u Brezju, pala je noć uoči odluke Vlade da se financira zbrinjavnje.

Za film eksluzivno govore i analiziraju: Dubravko Hoić, prvi čovjek Calzedonije u Hrvatskoj, Vladimir Knok, svojevremeno predsjednik uprave Vame, Marijan Bakulić, pročelnik s najdužim stažem u gradu Varaždinu i zamjenik gradonačelnika 1990-ih, te Krunoslav Kruljac, umirovljeni novinar i autor publicističkog naslova „Korzo 66.“.

Čak 30 posto filma sačinjavaju igrane scene

Snimatelj i montažer Boris Matijašec

Desetljećima zaboravljena građa

U filmu koji stilski odudara od prethodna dva naslova, Đelca iz 2020. i filma Ljubešćica, općina koja je uspjela iz 2023., prvi i dosad najdugovječniji načelnik Gornjeg Kneginca, Đuro Keretić i Goran Kaniški, ekskluzivno rekonstruiraju okolnosti koje su dovele do - nitko nije mogao slutiti - koliko dalekosežne odluke.

Film tako šeće kroz ključne društveno političke događaje u posljednja tri desetljeća, te donosi godinama i desetljećima 'zakopane' kadrove nekadašnje Vame, Korza, Varteksa, bivšeg deponija, Dućanske…

U filmu gostuje Dubravka Baneković u ulozi grofice 'z Varaždinbrega', kao i Sushil Kumar Shresta iz Nepala, čija je pojava u filmu iznenađenje.

Datum izlaska "Točke preokreta"  biti će poznat uskoro, a film izlazi pod sloganom: "Izbori su zglobovi sudbine".

U filmu gostuje Dubravka Baneković u ulozi grofice 'z Varaždinbrega', a izvršna producentica filma je Iva Habulan Šavor

Dubravko Hoić, prvi čovjek Calzedonije u Hrvatskoj

Pročelnik s najdužim stažem u gradu Varaždinu i zamjenik gradonačelnika 1990-ih

Vladimir Knok, 1990-ih predsjednik uprave Vame

Krunoslav Kruljac, umirovljeni novinar i autor publicističkog naslova 'Korzo 66.'

Goran Kaniški, načelnik Gornjeg Kneginca koji je donio odluku o zatvaranju deponija 1. travnja 2005.

Đuro Keretić, prvi načelnik Gornjeg Kneginca koji je pokrenuo prosvjede

Komentari