umjetnik ne mijenja stav

Lupino: "Partizanskom spomeniku treba dati na značaju, a od moje skulpture raditi turizam"

Objavljeno: 24.01.2018. 15:18

Zadnja izmjena: 25.01.2018. 11:50

Foto: Arhiva

Lavinu reakcija izazvala je Lupinova ideja o tome da se njegova već druga skulptura koju namjerava pokloniti svom rodnom gradu postavi na mjesto partizanskog spomenika ispred Vile Bedeković, od čega se službenim očitovanjem ogradila uprava Grada Varaždina.

S obzirom na reakcije javnosti i očitovanje Grada Varaždina u kojemu stoji kako gradska uprava i gradonačelnik s tom inicijativom nemaju ništa, niti su s istom bili uopće upoznati – zamolili smo Lupina da pojasni svoju ideju. U telefonskom razgovoru rekao nam je da on nije „nikakav desničar“, štoviše da ga politika „općenito ne zanima“.

- To znaju svi koji me poznaju i zbog toga me iznenađuju negativne reakcije. Nevjerojatno je koliko smo ispolitizirano društvo! To je pčelinjak! I dalje tvrdim da taj spomenik nema umjetničku vrijednost, bez obzira na njegov simbolički i povijesni značaj. Međutim, radi se samo o mojoj ideji, prijedlogu.... Ustaše i partizani moraju prestati, te podjele... Prije dvije godine izložio sam postav "Hrvatski dijalozi" koji govori o tome – kaže Lupino.

"Stavljen sam u neugodnu poziciju"

Poslao nam je i fotografije s izložbe koju spominje,, a koje prikazuju njegovo oslikavanje simbola totalitarnih režima o čemu smo svojevremeno pisali. Kategorički s druge strane tvrdi da o tome nije razgovarao ni s kim iz gradske uprave, niti s gradonačelnikom Ivanom Čehokom kojega, kako kaže – izuzetno cijeni:

- Zbog ljudi koji u svemu vide nešto negativno sada sam stavljen u neugodnu poziciju prema ljudima iz Grada Varaždina i gradonačelniku koji imaju sluha za umjetnost i dosada su mi uvijek izašli u susret. Ponavljam, to je bila moja ideja rođena u neformalnom društvu, u kojem nije bilo nikoga iz gradske uprave. Tamo sam išao i u školu... – nastavlja uznemireni Lupino.

Napominje da se na isti način razgovaralo o Kapucinskom trgu ili poziciji kod Bijelog konja. Prema ideji koju je jutros iznio - kada bi njegova skulptura došla ispred Vile Bedeković, spomenik partizanskom borcu bio bi premješten na varaždinsko spomen-groblje partizanima, što ovaj umjetnik smatra prikladnijim.

- Na kraju će biti kako odluče Varaždinci, a što se tiče spomenika borcu iz 2. svjetskog rata, on je sada zapravo zapostavljen. Treba ga renovirati i dati mu prikladno mjesto. Dati mu na značaju, a od moje skulpture raditi turizam – zaključuje Lupino koji je po tko zna koji put uspio podići prašinu oko svojeg umjetničkog rada.

Komentari