ekskluzivno najavljujemo

Uskoro film u kojem jednu od glavnih uloga ima Martin Lukavečki!

'Ne možeš zapaliti vatru u drugome ako sam u njoj ne izgoriš. Posudili smo zato malo Martinove vatre kako bismo ljude senzibirali za priču čija poruka će biti, rekao bih, višeslojna', kaže redatelj filma Alen Matušin...
Objavljeno: 26.03.2023. 10:59

Zadnja izmjena: 26.03.2023. 21:31

Foto: Boris Matijašec

Ovih dana završila je produkcija novog dokumentarnog filma portala eVaraždin, u kojem jednu od glavnih uloga, onu naratora, ima najpoznatiji varaždinski glas: Martin Lukavečki.

Riječ je o prvom dokumentarcu portala eVaraždin nakon TV hita „Đelac“ iz 2020., koji tematizira uspješan primjer razvoja jedne općine i nosi naslov „Ljubešćica – općina koja je uspjela“.

Široj javnosti manje je, naime, poznato kako Općina Ljubešćica, premda jedna od najmanjih u Varaždinskoj županiji, prema broju poduzetnika u odnosu na broj stanovnika slijedi grad Varaždin.

Sve je započelo u isto povijesno doba, a vrhunac doživljava u najnovije vrijeme kada se na području Ljubešćice javljaju iskoraci u nuklearnu industriju.

Film tako problematizira i pitanje teritorijalne organizacije Republike Hrvatske, odnosno u prvi plan stavlja primjer općine kojoj mali broj stanovnika nije bio mana nego prednost.

Četiri godine puni dvorane

Scenarist, producent i redatelj filma je Alen Matušin, snimatelj i montažer Luka Šalamun, a Martin Lukavečki, kaže Matušin, bio je prvi, jedini i logičan izbor za naratora.

- Svaki hrvatski kraj ima neki prepoznatljiv medijski glas. Naš kraj govori glasom Martina Lukavečkog. Ne postoji osoba s više topline i autoriteta za takav zadatak.

Malo je ljudi koji pune dvorane s vlastitim knjigama, a Lukavečkom to uspijeva i četvrtu godinu zaredom nakon što je objavio svoje životno djelo, knjigu „Oteto zaboravu“.  

- Ne možeš zapaliti vatru u drugome ako sam u njoj ne izgoriš. Posudili smo zato malo Martinove vatre kako bismo ljude senzibirali za priču čija poruka će biti, rekao bih, višeslojna.

Promocija filma očekuje se krajem travnja, uskoro će krenuti i video najava, a nakon toga film će se ekskluzivno moći pogledati na portalu eVaraždin.

Komentari