nove mjere

Maske moraju imati i gosti u kafićima, a županijski stožer daje odobrenje za održavanje svadbe

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 12.10.2020. 12:45

Zadnja izmjena: 12.10.2020. 12:45

Foto: Ilustracija

Nacionalni stožer civilne zaštite održao je danas konferenciju za medije na kojoj su se najavile nove mjere u cilju sprječavanja širenja koronavirusa.

Što se tiče okupljanja za koja se očekuje preko 50 osoba, odnosno kulturnih programa, kinoprojekcija, svadbenih svečanosti i sportskih događanja, organizator za svako takvo okupljanje treba tražiti dozvolu od stožera, a oni kojima se odbije ne smiju se održati. - Organizatori takvih okupljanja obvezni su najkasnije pet dana prije putem elektroničke pošte zatražiti suglasnost za okupljanje od županijskih stožera civilne zaštite. Stožer će donijeti odluku prema trenutnoj situaciji i procjene epidemiologa, u roku od 48 sati - rekao je Božinović.

Također, maske za lice obavezne su u zatvorenim prostorima gdje ljudi dolaze u kontakt, a gdje se ne može držati razmak od dva metra. - Obvezu imaju zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet, ustanove socijalne skrbi koje pružaju usluge smještaja, vozači i ostali zaposlenici u prijevoznim sredstvima, zaposlenici u trgovinama, kupci, zaposlenici u ugostiteljskim djelatnostima, gosti u ugostiteljskim objektima osim dok konzumiraju hranu i piće, zaposlenici društvenih institucija i stranke koje dolaze u ustanove, zaposlenici u uslužnim djelatnostima gdje se dolazi u kontakt, zaposlenici u uredima gdje se ne može održati distanca, vjernici prilikom obreda u zatvorenim prostorima, gledatelji na sportskim natjecanjima u zatvorenom - objasnio je Božinović. 

Za sutra se planira set mjera koje se odnose na rad ugostiteljskih objekata - najavljeno je na konferenciji za medije.

Komentari