koristimo li potencijale?

Ovo je samo jedan primjer kako je Varaždin propustio nekoliko tisuća noćenja

Ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu smatra kako tu instituciju treba iskoristiti za razvoj turizma, a kao primjer navodi glazbeno međunarodno natjecanje na koje se odazvalo preko 400 kandidata koji su posjetili Varaždin i sa sobom doveli pratnje. Jedan veliki event, međutim, nažalost nije mogao biti realiziran iako je stigla izravna ponuda...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 06.02.2022. 08:27

Zadnja izmjena: 06.02.2022. 08:57

Gostujući ovog tjedna u eTV studiju, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić iznio je primjer kako je Grad Varaždin u samo jednom slučaju propustio najmanje nekoliko tisuća noćenja, zbog toga što nema adekvatne kulturne kapacitete i još uvijek se nedovoljno oslanja na kulturni turizam, iako je to definitivno njegova prednost.

U kontekstu toga, u emisiji u kojoj je gostovao i župan Anđelko Stričak bilo je riječi o dogradnji Glazbene škole u sklopu Sporazuma za Sjever, a njih obojica izrazili su i podršku gradonačelniku Nevenu Bosilju u namjeri da se jedna od Varteksovih hala otkupi i pretvori u koncertnu dvoranu.

Nove mogućnosti

Kada je riječ o samoj dogradnji Glazbene škole, ravnatelj je rekao:

- To je projekt koji otvara mogućnost proširenja djelatnosti Glazbene škole sukladno našim ciljevima i idejama i sukladno cijeloj priči Glazbene škole u Varaždinu kao pokreača kulturnog života Grada Varaždina. Tu su i neki programi koje mi ne održavamo kao glavne programe neko fakultativne. Tu je recimo jazz orkestar, jazz glazba, ali prije svega tu mislim na plesnu umjestnost, suvremeni ples i balet.

'Turizmu možemo pomoći'

Davor Matačić smatra kako glazbene talente treba iskoristiti za razvoj turizma, a kao primjer navodi glazbeno međunarodno natjecanje na koje se odazvalo preko 400 kandidata koji su posjetili Varaždin i sa sobom doveli pratnje.

- Ljudi putuju zbog festivala, dobrih sadržaja, prekrasne prirode, baštine i to je nešto čemu mi možemo pomoći da se taj segment razvija - rekao je Matačić.

'Propuštena prilika'

Varaždin u segmentu razvoja turizma ima još mnogo prostora za razvoj, a dotada propušta prilike kao što je bila ova, iz razloga što nema dovoljno kapaciteta.

- Bio sam upitan od predstavnika Hrvatske glazbene mladeži može li Varaždin primiti jedno muzičko natjecanje, olimpijadu sa preko 1000 i nešto sudionika, znači tu je i potrebno razvijanje kapaciteta - rekao je Matačić.

'Evo kakva dvorana treba'

Zbog svega rečeno, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu pozdravlja namjeru gradonačelnika Nevena Bosilj da se jedna od Varteksovih hala otkupi i prenamijeni u multifunkcionalnu dvoranu.

- Treba ići u smjeru jedne multifunkcionalne dvorane koja će biti u smjeru kongresnog turizma i događanja kao što su koncerti jer moramo znati da naši koncerti nekada ovise o vremenskim prilikama i takva produkcija je dvostruko skuplja nego kada vi imate svoju koncertnu dvoranu - zaključio je Matačić. 

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje:

 

Komentari