u tijeku ispiti državne mature...

Maturantica Medicinske škole Varaždin ogorčena: ''Pet godina se trudimo, a onda gimnazijalci upišu studij Sestrinstva..''

Učenici Medicinske škole ključne predmete za polaganje državne mature (hrvatski, matematiku, strani jezik, fiziku, kemiju..) u cjelokupnom školovanju imaju samo dvije godine, dok npr., gimnazijalci te iste predmete uče četiri godine...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 26.06.2018. 10:14

Zadnja izmjena: 26.06.2018. 14:30

Foto: Ilustracija

U tijeku su ispiti državne mature, a u redakciju nam se javila maturantica Medicinske škole Varaždin koja se osvrnula na, kako kaže, nepravdu prema učenicima koji pohađaju strukovnu školu.

Kako nam je ispričala, učenici Medicinske škole ključne predmete za polaganje državne mature (hrvatski, matematiku, strani jezik, fiziku, kemiju..) u cjelokupnom školovanju imaju samo dvije godine, dok npr, gimnazijalci te iste predmete uče četiri godine. 

- Ministarstvo ne želi nikoga izdvojiti nego se sve stavlja u istu poziciju, a pitanje je jesu li to iste pozicije. Nitko ne uzima u obzir da mi te predmete nismo imali 3 godine. I onda na kraju, počinju se žaliti da je matura bila teška. Što bi onda mi trebali reći? Koji za neke pjesnike nismo ni čuli. Nije bilo vremena za pojašnjavanje gradiva iz matematike, kao ni za obrađivanje svih cjelina iz kemije - požalila sam se učenica. 

Nadalje, osvrnula se i na odabir fakulteta te rekla kako je nepravda da na studij Sestrinstva upadnu gimazijalci, koji napišu bolje državnu maturu umjesto medicinskih sestara ili tehničara koji se pet godina trude i uče raditi sestrinske poslove. 

- Pa da, ipak je za sestrinstvo bolje da znaš hrvatski i matematiku nego zdravstvenu njegu bolesnika. A svi gore na vrhu vole ponavljati kako su pravila za sve srednjoškolce ista. Želimo li medicinski fakultet trebamo odraditi lavovski posao da bi uspjeli koji rjetkima na kraju i uspije - za kraj je rekla učenica i pita se hoće li se konačno uvesti strukovna matura u Hrvatskoj. 
 

Komentari