„American Computer Science League“

MEDALJE IZ INFORMATIKE Župan Čačić nagradio uspješne gimnazijalce s 3.000 i 2.000 kuna

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 27.05.2020. 13:09

Zadnja izmjena: 27.05.2020. 13:16

Učenici Prve gimnazije Varaždin i polaznici Centra izvrsnosti iz informatike osvojili su čak 6 medalja u natjecanju iz informatike „American Computer Science League“ (ACSL) u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na finalnom natjecanju All Star ACSL-a, koji je ove godine zbog epidemije koronavirusa održano on-line u subotu, 23. svibnja, Marko Srpak (4. razred), Gašpar Haramija i Teo Putarek (3. razred) osvojili su srebrne medalje, dok su brončanu medalju osvojili Nikola Kušen, Jakov Novak i Marko Varga (3. razred).

Župan Čačić je učenicima dodijelio i novčane nagrade iz osobnog fonda, po 3.000 kuna osvajačima srebrne medalje te po 2.000 kuna osvajačima bronce. - Osvojiti čak šest medalja na natjecanju „US Openu“ je izvrstan rezultat, posebno ako se zna da su bili jedini predstavnici Hrvatske u finalu uz jednog učenika XV. Gimnazije iz Zagreba. Najbolji rezultati učenika iz Varaždinske županije na olimpijadama, europskim i svjetskim natjecanjima postali su već standard. Još jednom svima upućujem čestitke na ovom velikom rezultatu – istaknuo je župan Čačić.

Izrazio je žaljenje što su u Hrvatskoj sva natjecanja jednostrano otkazana. - Nažalost, Ministarstvo ministrice Divjak nije željelo organizirati natjecanja on-line, što je bilo i moguće i jednostavno, a time su štetu posebno nanijeli najuspješnijim učenicima Varaždinske županije jer smo po rezultatima trebali imati državnih prvaka više nego ikada, a to tim mladim ljudima značajno olakšava upis na najprestižnija svjetska natjecanja – napomenuo je Čačić.

Vrlo blizu osvajanju medalje su bili i ostali učenici koji su sudjelovali na natjecanju, a to su Janko Vrček (4. razred), Viktor Pijanec (2. razred), Emanuel Tukač (1. razred) i Vito Mudri (1. razred). Svi nagrađeni učenici osvojili su vrijedne nagrade koje će im biti poslane na kućnu adresu.

 

Komentari