hrabrost, ljubav i tradicija

Novotny nije ni sanjao da će ga sinovi naslijediti, no oni su odlučili - nastavljaju tradiciju

Braća Bruno i Jurica Novotny odlučili su nastaviti obiteljski biznis, a posjetili smo ih u novootvorenoj mesnici u Varaždinskim Toplicama.

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 31.01.2021. 10:03

Zadnja izmjena: 31.01.2021. 14:40

Foto: Luka Šalamun

U centru Varaždinskih Toplica nedavno se otvorila mesnica ''Novotny'', ali dobro upućeni znaju kako iza novootvorene mesnice stoji čak 83 godine duga tradicija.

Braća Bruno i Jurica Novotny odlučili su nastaviti obiteljski biznis koji se proteže već četvrtu generaciju zaredom i to upravo u djelatnosti koja, mogli bismo reći, izumire. Jer kako drugačije objasniti činjenicu da u Varaždinskoj županiji gotovo da i nema zainteresiranih učenika koji bi se školovali za mesara, bez obzira na sve pogodnosti koje im se nude tijekom školovanja.

Mesari nisu ni njih dvojica (Bruno je fizioterapeut, a Jurica informatičar), ali hrabro kreću u nove poslovne pothvate kako bi zadržali dugogodišnju obiteljsku tradiciju. Godine 1938. godine njihov pradjed otvorio je mesnicu u i trgovinu u Gornjem Knegincu, a 1963. doselio se na lokaciju u Gornjem Knegincu koja radi i danas, a koju vodi njihov otac. Kako su nam ispričali, ovaj su poslovni potez napravili bez njegovog znanja jer su ga htjeli iznenaditi. I uspjeli su.

- Mi smo sve napravili poskrivećki. Rezervirali smo prostor, kupili vetrinu i samo ih doveli pred gotov čin. Mislim da bi tata ipak malo komplicirao da je znao što se sprema, jer se baš ne usudi riskirati, ali na kraju je sve ispalo dobro i možemo reći da smo zadovoljni s prvih mjesec dana poslovanja - rekla su nam braća Novotny i dodaju kako planiraju proširiti poslovanje i na druge općine u Varaždinskoj županiji. - Vjerujemo da ljudi još uvijek znaju cijeniti domaće proizvode bez obzira što je cijena malo viša. Meso pak kupujemo samo od proizvođača iz Varaždinske županije - poručili su.

U Gornjem Knegincu zatekao nas je njihov otac Vladimir koji priznaje da nije bio oduševljeven idejom svojih sinova jer kaže, to je zahtjevan i veliki posao. Žali se kako su ih trgovački centri jednostavno, ''ubili''. - To je domaća roba, ali je možda sve malo preskupo za neku srednju klasu. Ipak, ljudi su prepoznali kvalitetu jer u našim proizvodima nema aditiva, sve je na prirodnoj bazi - govori nam Vladimir. - Ljudi su počeli paziti na to što jedu. Meso je od naših proizvođača, a što je najbitnije od svega, junetina je baš prava domaća. Imam par dobavljača koji zadovoljavaju moje potrebe - objasnio je Vladimir Novotny koji dodaje kako je ponosan na svoje sinove i njihovu želju da nastave obiteljsku tradiciju, bez obzira na pomalo varljiva vremena u kojima se nalazimo.