izazovi pred uspješnim obrtnikom

Miljenko Ratković uskoro kreće i u obnovu 'Bora': 'Ima tu puno posla, a nema radnika'

Objavljeno: 13.06.2017. 10:48

Zadnja izmjena: 13.06.2017. 11:13

Foto: Arhiva

Nakon što je prošloga tjedna pobijedio na dražbi za nekretnine negdašnjeg tvornice drvenih proizvoda 'Bor' u Marofu, uspješni obrtnik Miljenko Ratković -  čija je supruga Dragica nedavno postala gradonačelnica Varaždinskih Toplica - tek sad se ima suočiti s najvećim izazovima.

Kako nam je objasnio stečajni upravitelj Želimir Uršulin, Ratković do 21. srpnja ima platiti izlicitirarnih 9 milijuna kuna. Inače je tvrtka 'Bor' prethodno 8 puta izlazila na dražbu a da se nitko nije bio javljao s ponudom.

- Platit ćemo, nije to problem. Nisam se ranije bio javljao na dražbu jer je vrijednost bila nerealna. Kupovanje 'Bora' zapravo je kupovanje prostora i infrastrukture. Veliki dio nekretnina su u lošem stanju. - izjavio nam je Ratković. Kako nam je objasnio, trebat će tu puno posla dok se ne započne s proizvodnjom - čišćenje, saniranje zgrada, zamjena krovišta samo su neki od zadataka s kojima se Ratković misli uhvatiti ukoštac čim uplati svotu i službeno postane vlasnik tvrtke. Onda treba nabaviti i strojeve, jer su oni koji su bili ostali u tvrtki išli zasebno u prodaju.

'Sve ide totalno krivim smjerom'

No, nisu to najveći problemi s kojma će se susresti ovaj toplički obrtnik. Prvi i najveći bit će nabaviti radnu snagu.

- Svi oni koji su se mogli snaći, a radili su u 'Boru', otišli su. Jako puno njih ide u inozemstvo. A škole idu u krivom smjeru, nema učenika koji se školuju za ova inače nepopularna zanimanja. Tamo u Austriji i Bavarskoj djeci već u 6. osnovne dođu i kažu "Ti si za zidara, ti za liječnika". Ovdje samo govore "Uči da ne moraš raditi". - objašnjava Ratković, koji dodaje da su plaće kod njega iznad prosjeka drvne industrije, da se dobivaju čak i božićnice.

Upitali smo ga čini li možda nešto za to da dobije nove radnike.

- Nedavno sam dijelio i promotivne materijale po okolnim osnovnim školama, dajem čak i neku učeničku nagradu, ne bi li se tko javio za zanimanja koja su mi potrebna. Nitko se nije javio. - jada se Ratković.

Zanimala nas je činjenica zašto je i dalje obrtnik, iako vodi prilično velika poduzeća.

- Jest, problem je što obrtnik jamči svojom imovinom. A vidite kako je u našoj državi - neki imaju po 15 poduzeća u stečaju i njima ništa. Mi smo uzeli najgore iz socijalizma i najgore iz kapitalizma. - otvoreno odgovara Ratković.

Postavili smo mu na kraju pitanje pomaže li mu Grad Novi Marof u njegovim nastojanjima da podigne tamošnju industriju.

- Grad ne može puno pomoći, ali me gradonačelnik Jenkač zove nekoliko puta tjedno i dobri smo si. Kaže mi trebaju li mi radnici, a ja mu samo kažem: "Šalji!" No, kad se raspitate u HZZ-u i tražite barem nekoliko radnika, samo vam kažu "Nema!". - vraća se Ratković na svoj najveći izazov koji ga čeka nakon što u narednih par tjedana konačno dođe u posjed tvornice. I to je izazov koji u našem kraju više nije rijetkost nego, nažalost, postaje pravilo. Dodajemo na kraju kako je prema posljednjim objavljenim poslovnim izvještajima stolarija i pilana Ratković 2016. godine ostvarila više od 50 milijuna kuna prihoda, od čega nešto više od 7 milijuna kuna dobiti, te trenutno zapošljava 95 radnika.

 

Komentari