projekt usklađenja zemljišne knjige i gruntovnice

Ministar Malenica u Varaždinu, u funkciju pušten ZIS (Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra)

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.12.2020. 11:21

Zadnja izmjena: 07.12.2020. 11:56

Foto: Dino Možek

Građani Varaždina mogu od nedavno dobiti gruntovne izvatke zahvaljujući novoj, potpuno uređenoj gruntovnoj knjizi te suvremenom Zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra – ZIS. Upravo je tom prilikom Varaždin danas posjetio Ivan Malenica, ministar pravosuđa i uprave RH.

Kako je prilikom završetka projekta rekao gradonačelnik Ivan Čehok, Varaždin je prvi u Hrvatskoj uspio napraviti nešto što je potreba svih građana, ali i poduzetnika i budućih investitora. - Sređena gruntovnica, digitalizirane zemljišne knjige i katastar te objedinjeni digitalizirani podaci preduvjet su za daljnji ekonomski i komunalni razvoj grada Varaždina - izjavio je gradonačelnik Čehok.

Kako je na današnjoj svečanosti rekla zamjenica gradonačelnica Sandra Malenica, cijeli projekt usklađenja zemljišne knjige i gruntovnice započeo je 1994.godine, a u međuvremenu je za projekt izdvojeno 21 milijun kuna. - Puno je ljudi radilo na tom projektu i nije u pitanju samo usklađenje, nego su sada prigradska naselja katastarski konačno pripojena Varaždinu i napravljene su sve izmjere i to će sve biti benefit za građane i gospodarstvenike - rekla je Malenica i dodala kako će ZIS (Zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra) biti od danas dostupan za područje cijelog grada.

''Ne radi se o lakom projektu''

- Idemo u tom smjeru da uskladimo zemljišne knjige i katastar u cijeloj Hrvatskoj. Ne radi se o lakom projektu, a ovdje vidimo da je u Varaždinu trajalo dvadesetak godina i taj je projekt obuhvatio niz sudionika. Vjerujem da će benefiti koji će građani, ali i gospodarstvenici Varaždina osjetiti,  biti poticaj i nekim drugim jedniciama lokalne samouprave da idu u tom smjeru - rekao je ministar Malenica. 

 

Komentari