objavljeno izvješće za 2018.

Upiti postoje od Meksika do Singapura, ali ovo su izazovi novog vlasnika MIV-a

MIV-u se otvaraju tržišta Libanona, Kuvajta, Omana i Egipta, a upiti za njihove proizvode dolaze i iz Alžira, Maroka, Kolumbije, Meksika, Ekvadora i Singapura...
Objavljeno: 27.03.2019. 07:50

Foto: Arhiva

MIV-u se otvaraju tržišta Libanona, Kuvajta, Omana i Egipta, a upiti za njihove proizvode dolaze i iz Alžira, Maroka, Kolumbije, Meksika, Ekvadora i Singapura. Pred novim vlasnikom je u predstojećem razdoblju pronaći rješenje poglavito za nedostatak radne snage koji je kulminirao koncem prošle godine...

To je ukratko zaključak koji proizlazi iz objavljenog konsolidiranog i nerevidiranog izvješća ovog dioničkog društva o prošlogodišnjem poslovanju, u kojemu stoji kako im nedostaje približno 130 radnika za normalno poslovanje - uglavnom u proizvodnom sektoru. Naime, prošle godine iz MIV-a je otišlo ukupno 178 radnika, a 103 novozaposlena, u pravilu bez stručnih znanja, u kratkom roku nisu mogli ostvariti punu produktivnost. Povećali su se i sati bolovanja, koncem godine na sve došli godišnji odmori, te pesimizam i nepovjerenje nakon odlaska tadašnjeg direktora.

>>Njemački gigant kupnjom MIV-a spriječio propast tvrtke

Zbog nedostatka radnika društvo je bilo prisiljeno angažirati kooperante, koji su sa sobom donijeli i povećane troškove prijevoza. Rasli su troškovi radne snage, energenata, sirovina i materijala, a situacija u kojoj se društvo našlo nije pozitivno mogla utjecati niti na kupce niti na dobavljače. Blokada računa u trajanju od 16 dana uslijed problema s likvidnošću prouzročila je i nedostatak sirovina i materijala za proizvodnju. Rezultat toga je 28,9 milijuna kuna ostvarenog gubitka, iako je prihod bio svega 2 posto manji nego godinu dana ranije (221,8 milijuna kuna). Drastičnih 13 posto porasli su, naime, rashodi koji su ukupno iznosili 250,7 milijuna kuna.

>>RAZORNI UČINAK NEDOSTATKA RADNE SNAGE: Pred MIV-om je restrukturiranje

Pred društvom je stoga financijsko i organizacijsko restrukturiranje: modernizacija proizvodnje, optimizacija radnih procesa, zapošljavanje visokokvalificiranih radnika, povećanje proizvodnih serija, te kontrola i smanjenje troškova. "Prihodi od prodaje zbog sinergije s Hawle-om (novi vlasnik, nap.) te kompatibilnosti proizvodnog programa MIV-a i Hawle-a trebali bi garantirati stabilnost prihoda od prodaje na domaćem i inozemnom tržištu te omogućiti kontinuirani rast kontinuirani rast prihoda zbog povećanja prodajne marže unutar grupe", zaključak je dijela izvješća o očekivanom razvoju u budućnosti.

Komentari