upisi na fakultet

Moglo bi vas iznenaditi koji su fakulteti prvi izbor najvećeg broja ovogodišnjih maturanata

Objavljeno: 16.04.2022. 09:23

Zadnja izmjena: 16.04.2022. 09:23

Logopedija na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu, jednopredmetna psihologija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, te grafički dizajn i vizualne komunikacije na riječkoj Akademiji primijenjenih umjetnosti su top-tri studija koje ovogodišnji maturanti žele upisati, piše Večernji list.

U ovoj upisnoj godini samo na Zagrebačkom sveučilištu bit će raspoloživa 13.844 mjesta. Bez obzira na to što je upisna kvota na svim sveučilištima u državi veća nego što u sustavu ima maturanata, već četiri godine zaredom na prvom mjestu top-liste studija jest upravo logopedija, a maturatni se, prema pisanju Večernjeg, bore za 50 upisnih mjesta. 

Nije iznenađujuća ni želja mladih da studiraju psihologiju, koja je i prije dvije godine bila na drugom mjestu u izboru fakulteta. Ove godine jednopredmetni studij psihologije moći će upisati 76 maturanata, a već sada je u sustavu 350 onih kojima je taj studij prvi izbor – dakle žele upisati isključivo jednopredmetni studij psihologije.

Na ovogodišnjoj top-listi studija prema omjeru prvih izbora i kvote na trećem su mjestu grafički dizajn i vizualne komunikacije u Rijeci, što je iznenađenje u odnosu na prošle godine kada je tu poziciju zauzimala kriminalistika.

Komentari