ovo su planovi

eTV - Sudski sporovi, problemi s Ministarstvom... Kakva budućnost čeka varaždinske palače?

Od obnove palače Sermage prošlo je više od 40 godina, oko jedne palače vode se sudski sporovi...
Objavljeno: 20.02.2024. 12:52

Zadnja izmjena: 20.02.2024. 13:17

Gostujući u našem eTV studiju ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, Miran Bojanić Morandini govorio je, između ostalog, o obnovi palače Sermage gdje bi se u budućnosti trebao nalaziti stalni postav Miljenka Stančića, o sudskim sporovima oko palače Zakmardy te o mogućem preuzimanju upravljanja nad palačom Patačić.

Od obnove palače Sermage prošlo je više od 40 godina, a sada je u planu urediti prostore kako bi bili funkcionalniji kao galerijski prostor. Trenutno se čeka odobrenje Ministarstva kulture za planirane zahvate.

- Oko 90 posto idejnog rješenja su prihvatili konzervatori. Ono što je ostalo sporno su ostakljivanje, odnosno zatvaranje otvorenih balkona, odnosno hodnika u palači s unutarnje strane. Mi smo se rukovodili s primjerom Kneževe palače u Zadru koja je zatvorena staklenom konstrukcijom koja ne utječe na postojeću fasadu, a ipak omogućava dau krajnjoj liniji proširite izložbeni prostor. Idejno rješenje je trenutno u Zagrebu, a nažalost, nakon dva mjeseca još uvijek nemamo odgovor – objašnjava Morandini te dodaje kako je izuzetno važno dobiti to rješenje što prije kako bi se stigli prijaviti na EU projekt kojim bi se navedeno u cijelosti moglo financirati.

'Druga tužba za palaču Zakmardy'

Kao potencijalni muzejski prostor za povijesnu i arheološku građu grada Varaždina, ravnatelj Morandini ističe palaču Zakmardy, no oko nje se vode sudski sporovi.

- Prvo što je bilo najzgodnije i optimalno je bila palača Zakmardy koju smo obišli i Grad je tada rekao da će iskoristiti pravo prvokupa za tu palaču, budući da je ona bila predmet sudskog spora, odnosno u stečajnoj masi. Nažalost, prvo pravo prvokupa nije iskorišteno, nego je Varaždinska biskupija kupila palaču i nakon toga je na sudu to palo. Bilo je drugo ročište i opet gradu Varaždinu nije ponuđeno pravo prvokupa i opet ju je kupila Varaždinska biskupija. Sad je naravno po drugi put pokrenuta revizija te kupnje, međutim ne znamo kakav će biti ishod - zaključuje Morandini.

Kao galerijski prostor Gradski muzej planira iskoristiti sadašnje sjedište Gradske uprave, palaču Patačić. Budući da je ona u stopostotnom vlasništvu Grada Varaždina, ideja je da se da na upravljanje Gradskom muzeju, a pravi sadržaj tek treba pronaći.

Cijelu emisiju u kojoj je gostovao ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini pogledajte ovdje:

 

Komentari