Film će pratiti i monografija

Na današnji dan poginuo Anđelko Herjavec: "Supruga i ja pitali smo se - što dalje?"

Dvadesetoga dana srpnja 2001. godine, na današnji dan prije 18 godina, gotovo točno na 15-tu obljetnicu od zaposlenja u Varteksu koji mu je (i kojemu je on) obilježio život poginuo je Anđelko Herjavec. Toga jutra u njegovoj vikendici u Pagu nije se htjela otvoriti ograda, a u automobilu su još trebali biti Stjepan Cvek i Ivan Čehok...
Objavljeno: 20.07.2019. 13:14

Zadnja izmjena: 04.09.2019. 15:37

Foto: Privatna arhiva / Vladimir Mrak / Arhiva eVaraždin

Otprilike u slično vrijeme toga jutra užario se telefon, posebno na dvije adrese u Varaždinu, u Zagrebačkoj ulici…

Zlatka Dalića nazvao je netko od igrača iz kluba.

„Nisam mogao vjerovati“, kaže Dalić, „Zavladala je konsternacija u klubu, nevjerica, provjeravanje, no bilo je istina s kojom smo se morali suočiti.... A supruga i ja pitali smo se – što ćemo sad, što dalje?

Nasuprot stadionu započelo je spontano okupljanje…

„Ujutro u osam sati dobili smo informaciju i spontano se okupili u njegovoj kancelariji, svi se nekako nadajući da je greška, da će netko javiti da nije on, da će netko ispraviti vijest koja je već bila svima poznata…“, kaže Miljenko Vidaček.

Miljenko Mumlek još nije upalio televizor kada ga je nazvao Dalić.

„Spremao sam se za trening kada mi je zazvonio telefon. Pogledam, zove me Dala. Jesi čuo kaj se dogodilo? Kaj? Izgleda da je Đelac poginuo. Evo, i sad se ježim…“, prisjeća se Mumlek.

„Veli mi Dala, ne znam, neka saobraćajna je bila. On i Stanko Stolnik vraćali su se s mora. Upalio sam teletekst, već je bilo na svim medijima…“.

Poginuo je Anđelko Herjavec.

Foto: Vladimir Mrak

Film će pratiti i monografija

Dvadesetoga dana mjeseca srpnja 2001. godine, na današnji dan prije 18 godina, gotovo točno na 15-tu obljetnicu od zaposlenja u Varteksu koji mu je (i kojemu je on) obilježio život, poginuo je Anđelko Herjavec. Toga jutra u njegovoj vikendici u Pagu, prije nego što su kretali - nije se htjela otvoriti ograda, a u automobilu su još trebali biti Stjepan Cvek i Ivan Čehok, koji su obojica odustali od putovanja... Uslijedila je komemoracija i najveći sprovod u suvremenoj povijesti Varaždina, na kojega su brojne znane i neznane vozili autobusi. Ne bez razloga!

„Baš je Anđelko Herjavec svojim nastupima i uz pomoć nastupa svojih suradnika koje je sam izabrao pokazao da konačno i u Varaždinu žive ljudi spremni i sposobni da dokažu da Varaždin nije provincija, kakvim su ga godinama željeli prikazati. Iako se ta priča i taj kontekst odvija na sportskom planu, ne treba ga podcjenjivati, jer očito je to područje na kojem i neke druge a ne samo sportske i nogometne istine mogu brže na svjetlo dana“, napisao je Vlado Premuž u kolumni koju su objavile Varaždinske vijesti krajem travnja daleke 1992., dakle još kada je sve bilo na početcima...

Ostalo je povijest koju smo zabilježili i uspjeli sačuvati dokumentarnim filmom koji u kina stiže početkom sljedeće godine, a pratit će ga i opširna te bogato uređena monografija.

 

PROJEKT PODRŽAVAJU:

HRVATSKI NOGOMETNI SAVEZ

ŽUPANIJSKI NOGOMETNI SAVEZ VARAŽDIN

ZAJEDNICA SPORTSKH UDRUGA GRADA VARAŽDINA

EKOS HOLDING D.O.O.

GK GRUPA D.O.O.

ŽUPANIJSKA ORGANIZACIJA HDZ-A VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

TURISTIČKA ZAJEDNICA VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

OPĆINA CESTICA

TERMOPLIN D.D.

VIS PROMOTEX D.O.O.