ekskluzivne fotografije

Na krovu autobusnog kolodvora u Varaždinu zelenilo i terasa kafića - kreće rekonstrukcija!

Objavljeno: 05.02.2018. 17:12

Zadnja izmjena: 06.02.2018. 08:25

Iz gradske uprave danas je stigao poziv za medijsku konferenciju koja će se sutra održati u gradskoj vijećnici, a na kojoj će biti prezentiran projekt adaptacije i rekonstrukcije autobusnog kolodvora u Varaždinu. Tim povodom razgovarali smo s prof. dr. sc. Božom Soldom sa Sveučilišta Sjever, koji je autor i glavni voditelj projekta, a on nam je otkrio pojedinosti projekta, od kojih će zasigurno najveću pažnju javnosti privući terasa kafića koju namjeravaju smjestiti na krov autobusnog kolodvora.

Božo Soldo i poznati zagorski prijevoznik Antun Presečki, vlasnik Presečki Grupe i AP Varaždina, surađuju unatrag već tri godine. Javnost se zasigurno još sjeća najave Presečkoga da će izgraditi podzemni kolodvor, no Soldo ističe kako mu nije poznato zašto na kraju do realizacije istoga ili barem adaptacije postojećega nije došlo ranije, s obzirom da zna kako je na tu temu održano više sastanaka s bivšom vlasti. Vjerojatno će o tome sutra nešto više reći investitor.

„Gospodin Presečki angažirao me krajem prošle godine za idejno rješenje i moj prijedlog mu se svidio, nakon čega smo ishodili potrebne suglasnosti i sada smo pred zahtjevom za izdavanjem građevinske dozvole. Sama rekonstrukcija i adaptacija trebala bi početi na ljeto, kada se smanji promet i počnu školski praznici“, otkriva nam Soldo.

"Moja i Čehokova ideja"

Rekonsturkcija autobusnog kolodvora sastojat će se od adaptacije postojećeg i dogradnje, pri čemu će se od sadašnji 290 kvadrata dograditi dodatnih oko 80 kvadrata. Ukupno bi to činilo oko 370 kvadratnih metara prostora. Navući će se i novi asfalt, a salonitne ploče na nadstrešnici zamijenit će se limenima. Adaptirat će se zapravo cjelokupni prostor koji je sada, sudeći prema fotografijama koje i sami možete vidjeti – u katastrofalnom stanju.

„Zeleni krov s terasom bila je zajednička ideja mene i gradonačelnika Čehoka, a investitor, g. Presečki ju je benevolentno prihvatio. U projekt je bilo uključeno čak šest struka (arhitekti, građevinari, elektrotehničari, strojari, geodeti i stručnjaci za protupožarnu zaštitu), sudjelovalo je najmanje i deset inženjera, a arhitektonsko rješenje je ponajviše razradio inženjer Ivan Jakopec, nekadašnji student Sveučilišta Sjever“, kaže Soldo.

Neslužbeno doznajemo da je investitor zainteresiran za uređenje i susjednih čestica koje su trenutno u vlasništvu Grada Varaždina, te ih ima namjeru ili kupiti ili barem ishoditi dozvolu za njihovo korištenje. Presečki će, kako također doznajemo, uložiti i u vozni park, na način da neke stare autobuse zamijeniti elektro-autobusima, a u neke ugradi elektromotor. Osim kafića, na prostoru autobusnog kolodvora zasad nisu predviđeni drugi komercijalni sadržaj, ali više o svemu znati će se već sutra...

Evo kako trenutno izgleda "stari" i kako će izgledati "novi" autobusni kolodvor:


 

Komentari