Več pet dana zaredom Hrvatska bilježi rekordne brojke dnevnih slučajeva koronavirusa, a nove će epidemiološke mjere koje su danas stupile na snagu vrijediti sljedećih 14 dana.

Nalaže se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba.  Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi, koje mogu trajati do ponoći.

"Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati. Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno je korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima", najavio je Božinović. Nove se mjere, međutim, ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima jer su za njih propisani posebni protokoli.

''Rad od kuće kada je moguće''

Božinović je istaknuo da su poslodavci obvezni zabraniti dolazak na posao radnicima s temperaturom i smetnjama u dišnim organima te se preporučuju smanjiti fizički kontakt kad god je moguće. To znači uvođenje rada od kuće kad je moguće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama.

Komentari

26.10.2020. 08:02h Zadnja izmjena: 26.10.2020. 08:06

Foto: ilustracija