NOVE MJERE

Na velika okupljanja i preko granice od danas je moguće samo s covid potvrdom

Digitalne covid potvrde s QR kodom od danas su službeno u uporabi...
Objavljeno: 01.07.2021. 08:30

Zadnja izmjena: 01.07.2021. 08:31

Foto: Ilustracija

Od danas su na snazi nove epidemiološke mjere, a najveća je promjena masovnija uporaba digitalnih covid potvrda na okupljanjima s više od 100 sudionika.

Kako poručuju iz Vlade Republike Hrvatske, primjenom digitalnih covid potvrda, od danas je u Hrvatsku uz njezino predočenje omogućen ulazak svih građana Europske unije. QR kod na potvrdi je dokaz o cijepljenju, preboljenju bolesti ili testiranju brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati, ili PCR testom ne starijim od 72 sata. Od sutra će se digitalne covid potvrde izdavati, osim putem sustava eGrađani, i u 150 ispostava HZZO-a, te na mjestima gdje se obavljaju testiranja na covid-19, kojih je trenutno oko 150. Riječ je o laboratorijima, bolnicamazavodima za javno zdravstvo, a dobivanje potvrde bit će omogućeno i stranim državljanima.

- HZJZ će na mrežnim stranicima redovito objavljivati popise zemalja na koje se primjenjuju posebne epidemiološke mjere. Građani iz tih zemalja, a to su uglavnom države koje će ući u crveno ili tamno crveno, morat će imati PCR test ne stariji od 48 sati te će im biti određena samoizolacija u roku 14 dana - najavio je voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović.

Komentari