najbolja među najboljima

Najmaturantica naše županije je Amalija Rafaj Škriljevečki, dvostruka državna prvakinja u astronomiji

Objavljeno: 28.07.2022. 12:26

Zadnja izmjena: 28.07.2022. 12:26

Najmaturantica Varaždinske županije je Amalija Rafaj Škriljevečki, dvostruka državna prvakinja u astronomiji, sada bivša učenica Prve gimnazije Varaždin.

U već tradicionalnom izboru, Amaliju je za najbolju učenicu završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije u školskoj godini 2021./2022. proglasio župan Anđelko Stričak na prijedlog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport.

Za najbolju među najboljima izabrana je među 15 sada već bivših učenika srednjih škola Varaždinske županije. Time joj je pripala novčana nagrada u iznosu od 5.000 kuna, koja će joj biti uručena na svečanoj sjednici Županijske skupštine povodom Dana Varaždinske županije u rujnu.

Amalija Rafaj Škriljevečki je državna prvakinja u astronomiji prvi put postala prošle školske godine, a prvo mjesto je potom osvojila i ove godine. Izvrsna je bila i u međunarodnoj konkurenciji, na Međunarodnoj olimpijadi iz astrofizike i astronomije je prošle godine osvojila brončanu medalju, što je bio najbolji rezultat među članovima peteročlane hrvatske reprezentacije.

Sve to postigla je uz odličan uspjeh, uzorno vladanje i vannastavne aktivnosti, pohađala je čak tri centra izvrsnosti, iz fizike, astronomije i matematike. Iznimne rezultate ostvarila je i na državnoj maturi, na kojoj je ispite iz matematike A razine i fizike riješila 100 posto.

Komentari