ceremonija u zadru

Nakon Beča, Amsterdama i Praga, Varaždin dobio nagradu 'Europski grad stabala'

Objavljeno: 21.06.2024. 17:59

Zadnja izmjena: 21.06.2024. 17:59

Na godišnjoj konferenciji Europskog vijeća za arborikulturu održanoj u Zadru, Grad Varaždin je primio prestižnu nagradu "Europski grad stabala" (European City of Trees Award).

Nagradu je gradonačelniku Nevenu Bosilju uručio Els van Doesburg, gradonačelnik Antwerpena, prošlogodišnjeg dobitnika. U svojem obraćanju, gradonačelnik je istaknuo značaj ove nagrade za Varaždin i za varaždinsko komunalno poduzeće Parkovi, zahvalivši organizatorima i stručnom  žiriju na prepoznavanju predanosti Varaždina očuvanju i njegovanju zelenih površina.

- Zahvaljujem svima koji su doprinijeli našoj velikoj pobjedi, a posebno varaždinskom komunalnom poduzeću Parkovi čiji djelatnici brinu o gradskim stablima. Njihova predanost i stručnost su ono što nas je dovelo do ove nagrade. Također izražavam svoju zahvalnost našim sugrađanima koji su podrška zelenim inicijativama i zelenoj agendi koju provodimo u Varaždinu, kao i našim partnerima u ovoj misiji - rekao je Bosilj.

Nakon ceremonije uručenja nagrade, direktorica Parkova Jelena Sekelj održala je prezentaciju na temu "Rooted in Sustainability: Strategic Approach to Tree Care in Varaždin". Okupljenim sudionicima konferencije iz cijele Europe govorila je o varaždinskom načinu upravljanja stablima. 

Inače, nagrada "Europski grad stabala" dodjeljuje se od 2007. godine od strane Europskog vijeća za arborikulturu, gradovima koji se ističu izvanrednom kvalitetom upravljanja urbanim stablima u skladu s arborističkim standardima. Varaždin se tako pridružio renomiranim gradovima poput Beča, Antwerpena, Amsterdama, Praga, Krakova, Tallina, Merana, Apeldorna, Trnave, Winterthura i Frankfurta na Majni.

Komentari