polako se probija u javnost

FOTO: Naš vrsni stručnjak za graditeljstvo Božo Soldo ima zanimljivo idejno rješenje za Kučansku rampu

Objavljeno: 12.10.2017. 20:21

Zadnja izmjena: 13.10.2017. 11:07

Problem Kučanske rampe star je praktički već desetljećima, a na našu sramotu o njemu se svojedobno pisalo i u nacionalnim medijima. Prometne gužve samo su dio problema - tu su i nesreće koje su znale završiti i tragično.

Dosad su nuđena razna rješenja i prije više godina govorilo se o nadvožnjaku koji bi išao preko pruge. Ovih se dana u javnosti sa svojim potpuno drugačijim rješenjem javio i naš vrhunski stručnjak Božo Soldo. Teško je i pobrojati sve titule koje je Soldo stekao svojim znanstvenim radom - dostigao je najviši akademski stupanj znanstvenog savjetnika, a ujedno je i pročelnik Odjela za graditeljstvo na Sveučilištu Sjever.

- Ja sam samo dao prijedlog,pa sam stavio na facebook da ljudi vide, da se tu nešto zagrijava. - objašnjava profesor Soldo i nastavlja:

Podzemni kružni tok

- Možda kružni tok – ali, jasno podzemni, da se može proći iz svih ulica ispod pruge. Svi se začudili tom prijedlogu, a ja nisam ništa slično vidio u Hrvatskoj. Većini se taj moj prijedlog dopao. No, to je samo ideja na kojoj treba još raditi. - govori Soldo, dodajući kako je najvažnije zadovoljiti prometne uvjete, kao što su visina za vozila koja će prolaziti, što onda dirigira i cijenu.

Profesor Soldo je dao, zapravo, dva prijedloga kružnog toka - otvoreni i zatvoreni, za koje onda treba smisliti kako da to bude i oku lijepo i nešto modernom.

- Imam ekipu arhitekata, treba se okupiti prava ekipa. Za sad je to samo na ideji. - završava svoje obrazlaganje profesor Soldo, a mi ovdje donosimo oba prijedloga kako bi izgledao kružni tok. Prva slika ispod je otvoreni model kružnog toga, a druga - zatvoreni. Struka će još reći svoju riječ, Grad će morati stupiti u akciju, ali nesumnjivo je da su ideje profesora Solde zanimljive i inovativne. Da jednom postanemo nacionalno poznati i po nekom odličnom prometno-arhitektonskom rješenju.

Komentari