sve crnja statistika

Nastavimo li ovakvom žestinom s iseljavanjima naš će kraj ostati potpuno pust

Objavljeno: 31.07.2017. 10:55

Zadnja izmjena: 31.07.2017. 10:59

Foto: Arhiva

U Varaždinskoj županiji migracijski valovi iz godine u godinu postaju sve snažniji i odvode u inozemstvo sve veći broj ljudi  u potrazi za poslom i plaćom od koje se može živjeti ili boljim obrazovanjem i većom šansom za uspjeh. Svi oni traže više prilika da se dokažu, što im njihovi gradovi, općine, Županija i cijela zemlja nisu pružili.

Iz ove županije tijekom pet godina odselilo je u inozemstvo 2.737 njezinih stanovnika, uglavnom hrvatskih državljana, a doselilo se u nju tek njih 712. Migracijski saldo s inozemstvom je u velikom  i nenadoknadivom minusu od 2.025 više odseljenih nego doseljenih stanovnika.

Lani smo oborili sve rekorde

Prošla je godina bila rekordna po broju osoba koje su napustile Varaždinsku županiju i odselile u inozemstvo, privremeno ili stalno. Posljednji podaci službene statistike pokazuju da je u svijet otišao 1.021 njezin dotadašnji stanovnik, a to je u odnosu na godinu prije povećanje od 28 posto ili za 221 osobu. Iz inozemstva se, pak, vratilo ili ponovno doselilo tek 195 osoba, pa je u konačnici migracijski saldo završio u minusu od 826 više odseljenih nego doseljenih stanovnika.

I godinu prije migracijski saldo s inozemstvom bio je u minusu od 597 više odseljenih nego doseljenih, no lanjski je porastao za 38,4 posto. Kako na te alarmantne brojke gleda županijska vlast. Zatražili smo mišljenje župana Varaždinske županije Radimira Čačića.  Evo kako je komentirao crnu migracijsku statistiku:

- Zatvaranje očiju pred činjenicom da je Varaždinska županija, županija s najnižim plaćama u Hrvatskoj, s gotovo 20 posto nižom prosječnom plaćom RH, dakle najnižim plaćama u zemlji, kao i činjenicom nedovoljno kvalitete društvene i tehničke infrastrukture, dovelo nas je do ovako negativnih rezultata. - rekao je Čačić.

Sad nas se seli 9 puta više

U usporedbi s prije pet godina broj odseljenih iz Varaždinske županije povećan je za čak devet puta! Primjerice, 2012. iz ove županije u inozemstvo je odselilo tek 115 njezinih stanovnika. Godinu poslije taj broj je već udvostručen, a kroz sljedeće dvije rastao je između 80 i 60 posto na godišnjoj razini.

S dozom ironije može se reći da je ulazak u Europsku uniju stanovnicima ove županije, ako ništa drugo, donio brz i jednostavan put u neku drugu sretniju zemlju. A ljudi odlaze jer ne vide perspektivu. Što učiniti da život u ovoj županiji postane bolji i da otvori perspektivu ostanka? Ima li šanse za to i kakva se rješenja nude? Prioritet je, kako ističe čelni čovjek ove županije, gospodarski oporavak.

Evo rješenja koje nudi župan Radimir Čačić:

- Rješenja su u podizanju ukupne kvalitete života građana Varaždinske županije, prvenstveno kroz mogućnost zapošljavanja uz odgovarajuće plaće kao i niz drugih mjera. U ovom trenutku odmah je moguće učiniti stvarni pomak u visini plaća dopunom porezne reforme kroz niže doprinose za prerađivačke industrije, na čemu ću kao župan inzistirati.

I s ostatkom Hrvatske smo u minusu

Na planu unutarnje migracije prošle godine u Varaždinskoj županiji nije bilo većih odlazaka. Doselilo se 2.696 ljudi, a odselilo njih 2.704, tako da je bilo svega osam osoba više odseljenih nego doseljenih. Iz druge županije doselilo se 790 ljudi, a Varaždinsku je napustilo njih 798.

No, godinu prije bila je u plusu s 53 više doseljene nego odseljene osobe, a lani je međužupanijski migracijski saldo završio u minusu. Hoće li i tu krenuti opet nizbrdo, tek će se vidjeti.

Inače, unutar ove županije između gradova i općina selilo se lani 1.288 ljudi, a između naselja istoga grada ili općine njih 618. Na koji način zadržati stanovnike i odseljenima ponuditi nove prilike za povratak?

Što će u tom pogledu poduzeti Varaždinska županija, pitali smo župana Čačića:

- Stvaranje povoljnijeg gospodarskog okruženja, uz podršku mladim obiteljima s djecom predškolske dobi i smanjenje ukupnih troškova obrazovanja, izgradnja objekata u zdravstvu, izgradnja objekata vodoopskrbe i odvodnje, a posebno izgradnja brze pruge u suradnji s državom i EU fondovima, bit će prioriteti županijske vlasti u ovom mandatu čijom realizacijom želimo osigurati opstanak i povratak građana Varaždinske županije. - rekao je Čačić.

Kroz migracijske valove, vanjske i unutarnje, Varaždinska županija izgubila je lani 834 stanovnika. Toliko ih je više odselilo nego što ih se doselilo u ovu županiju. Kako je objavila službena statistika, prošle je godine Varaždinsku županiju napustilo 1.819 stanovnika, a u nju se doselilo 985. Godinu prije iz ove županije odselilo je 1.665 ljudi, a doselilo njih 1.121, pa je ukupni migracijski saldo bio u minusu od 544 više odseljenih nego doseljenih stanovnika. Lani je minus ukupnog migracijskog salda povećan na godišnjoj razini za 53 posto.

 

Komentari