sastanak u ministarstvu

Pilot projekt: Obrtnici će stipendirati učenike koji se školuju za ugostiteljsko-turistička zanimanja?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 07.10.2021. 13:01

Zadnja izmjena: 07.10.2021. 13:05

Foto: Ilustracija

Obrtnička komora Varaždinske županije i ove školske godine nastavlja stipendiranjem učenika za ugostiteljsko-turistička zanimanja u zajedničkom projektu s Varaždinskom županijom i Ministarstvom turizma i sporta.

Budući da su iz MINTS-a najavljene promjene u stipendiranju, predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Mario Milak se odazvao pozivu na sastanak, upućenom od ravnatelja Uprave za održivi razvoj i konkurentnost turističke destinacije Slavka Štefičara.

Namjera Ministarstva je da se stipendiranje učenika mijenja s intencijom povećanja stipendija, njihovog ujednačavanja s ostalim izvorima stipendiranja, uključivanja gospodarskih subjekata (obrtnika) u stipendiranje, a sve ciljem osiguranja budućih kvalitetnih kadrova potrebnih za rad u ugostiteljstvu i turizmu.

Pilot projekt 

Poseban je naglasak na uključivanje gospodarskih subjekata (obrtnika) koji bi sudjelovali u stipendiranju učenika, osigurali kvalitetnu praksu, odnosno naukovanje za stipendiste u svojim objektima te ih u konačnici zaposlili u trajanju najmanje 12 mjeseci po završetku obrazovanja.

Načelno je dogovoreno da Obrtnička komora Varaždinske županije bude svojevrsni pilot projekt pa će se uskoro provesti intervjui s gospodarskim subjektima zainteresiranim za stipendiranje učenika, koji su kod njih na naukovanju ili praksi.

Komentari