varkom

NEMA VIŠE SMRADA U rujnu započinju radovi na pročišćivaču otpadnih voda

Objavljeno: 01.08.2019. 12:22

Zadnja izmjena: 11.10.2021. 19:23

 - Danas je veliki dan za Grad Varaždin -  istaknuo je direktor Varkoma Željko Bunić na današnjem potpisivanju ugovora za pročišćavanje otpadnih voda u sklopu aglomeracije Varaždin.

Radi se o velikim projektima ukupne vrijednosti 855 milijuna kuna s PDV-om od čega na uređaj za pročišćavanje ide 203 milijuna kuna. 

Početak radova trebao bi biti u rujnu ove godine. Projekt uređaja za pročišćavanje voda trebao bi završiti do listopada 2021. kada bi uređaj trebao ući u testnu fazu, a testiranje će trajati 12 mjeseci. Samim time Varaždinom se više ne bi trebao širiti smrad iz pročišćivača.

- Najveći dio problema koji dolaze s smradom rade prerađivačke i prehrambene industrije koje ispuštaju u kanalizaciju svoje produkte koje je gotovo nemoguće preraditi s ovakvim pročiščivačem. Na kraju krajeva, ovaj uređaj ni nije projektiran da primi tu industriju već bi industrija trebala napraviti svoje predčišćenje - istaknuo je Željko Bunić, dodajući da industrije imaju dvije i pol godine vremena da to naprave, u suprotnom su moguće penalizacije.

S njime se slaže i gradonačelnik Ivan Čehok koji je rekao da će se industrije morati prilagoditi.

- Sa tim pročišćivačem će nestati smrada, neće više biti onih neugodnih mirisa. Nakon ovog pročišćavanja, u našu Dravu će ići gotovo pitka voda i tako našim građanima možemo jamčiti potpunu zaštitu okoliša - rekao je gradonačelnik Čehok.

Izvođači radova rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda biti će WTE Wassertechnik GmbH iz Njemačke te GIS AQUA Austria GmbH iz Austrije.

Komentari