gradsko vijeće

Foto - Gdje su smješteni radnici Čistoće iz Nepala i koliko ih ima

Prošle godine je bilo oko 2.800 stranih radnika, danas ih je preko 4000 i ta tema se otvara kao goruća...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.11.2022. 14:38

Zadnja izmjena: 30.11.2022. 15:03

Foto: Dvorište Čistoća / Foto: Luka Šalamun

O pitanju stranih radnika raspravljalo se jučer na Županijskoj skupštini, a sada i na sjednici Gradskog vijeća.

Dok se na Županijskoj skupštini potegnulo pitanje njihove inkluzije u domicilno društvo, budući da će njihov broj samo rasti, na Gradskom vijeću potegnulo se pitanje radnika zaposlenih u Čistoći.

Vijećnik Ivan Čehok insinuirao je kako radnici spavaju u neprimjerenim prostorima.

- Imamo najviše cijene otpada, i ako je to istina da vam ljudi spavaju u poslovnom objektu Čistoće na Šinteriji, onda je to sramota, navodno da su napravili dormitorj u poslovnom objketu. To se ne može događati u Varaždinu - rekao je Čehok.

'Prenamijenili smo i preuredili prostore'

Gradonačelnik Neven Bosilj replicirao mu je i opovrgnuo njegove tvrdnje.

- Ta zgrada je dobila prenamjenu, ima stambeno poslovnu namjenu, jedan kat je pretvoreni u stambeni prostor i oni su tamo. Da nismo doveli šest radnika iz Nepala, sustav odvožnje otpada bi se raspao - rekao je gradonačelnik.

Jučer je na sjednici Županijske skupštine vijećnik Mario Lešina rekao kako je Centar inkluzije koji je satavni dio programa župana Anđelka Stričaka nepohodan.

- Ne bih opet htio ispasti rasist, ali marokonski imigranti su izazvali nerede u Bruxellesu. Ja ne bih volio da se za 10 ili 15 godina slična stvar događa tu u Varaždinu - dodao je.

Preko 4.000 stranih radnika

Vijećnik Reformista Željko Bedeković njegovu opservaciju je nazvao "rasizmom", dok je župan izjavio:

- Prošle godine je bilo oko 2.800 stranih radnika, danas ih je preko 4000 i ta tema se otvara kao goruća tema. Imao sam sastank sa svim ravnatelja pučkih učilišta da vidimo da li je moguće da se preko njih odrađuje ta integracija. Uključite se, predlažite svoje ideje - rekao je između ostalog Stričak.

 

Komentari