desni biskup, lijevi teritorij

NEPOMIRLJIVI Kakvu homiliju sprema ‘desni’ Vlado Košić za 'lijevi' Ludbreg?

Objavljeno: 31.08.2016. 11:01

Zadnja izmjena: 01.09.2016. 08:17

Središnje euharistijsko slavlje, koje će se u okviru manifestacije Dani ludbreške Svete Nedjelje održati u nedjelju 4. rujna, predvodit će, kako je najavljeno u programu, sisački biskup msgr. Vlado Košić uz suslavlje biskupa msgr. Vjekoslava Huzjaka i domaćeg biskupa mons. Josipa Mrzljaka.

Biskup Košić jedna je najeksponiranijih osoba Crkve u Hrvatskoj, poznat po svojim izravnim i oštrim političkim izjavama koje su najviše nailazile na osude lijevo opredijeljene javnosti, ali i na kritike unutar same Crkve.

Rođen u blizini Varaždina (Družbinec), biskup Košić je do sada obavljao brojne crkvene funkcije, da bi 2009. postao prvim biskupom obnovljene sisačke biskupije. Košić je bio i na čelu komisije Iustitia et pax punih deset godina, a njegovu smjenu 2014. popratile su glasine da je to bio i izraz nezadovoljstva određenih crkvenih krugova Košićevim političkim angažmanom. Zanimljivo je da će mu u nedjelju koncelebrirati upravo biskup Huzjak koji ga je zamijenio na čelu komisije.

Nepomirljivi

Nakon prethodnih parlamentarnih izbora, biskup Košić je pružao otvorenu potporu ideji koaliranja tada neodlučnog MOST-a s Domoljubnom koalicijom.Pozornost javnosti je privukao svojim Facebook statusom u kojemu je, zbog namjere Bože Petrova da ostvari koaliciju s SDP-om, MOST tada nazvao mostobranom za spašavanje „SDP-a, tj. komunista koji su hrvatskom narodu nanijeli najviše zla u njegovoj povijesti“. Premda se kasnije ispričao Petrovu, zadržao je nepomirljiv diskurs prema onima koji su, prema njegovoj ocjeni, „sve učinili da se ponizi Crkvu i hrvatske branitelje“.

Ostaje nam vidjeti hoće li biti sličnog političkog angažmana kontroverznog biskupa i tijekom ovih izvanrednih parlamentarnih izbora. Propovijed u sljedeću nedjelju na teritoriju županije koja tradicionalno glasuje za lijevu opciju mogla bi nam dati barem djelomičan odgovor na to pitanje...

Komentari