što su rekli, a nisu ni svjesni

Stručnjakinja analizirala govor tijela Čehoka, Čačića, Štromara i Plenkovića

Objavljeno: 03.12.2017. 14:47

Zadnja izmjena: 04.12.2017. 08:29

Foto: Viktor Hranić

Dobro je poznato da govor tijela odaje i više nego što mislimo ili bismo željeli svjesno reči pa smo zamolili Varaždinku Gabrijelu Kišiček, stručnjakinju za neverbalnu komunikaciju da prouči fotografije s jučerašnjeg otvorenja novog studentskog doma i pritom izdvoji i analizira naše najaktualnije političare Plenkovića, Čehoka, Štromara i Divjak, pa saznajte što njihov govor tijela odaje o njihovim međusobnim odnosima. 

Inače, Gabrijela Kišiček radi kao znanstveni novak-asistent na Katedri za estetsku fonetiku i ortoepiju hrvatskoga jezika i suradnik je na znanstvenom projektu Forenzična fonetika. Obranila je doktorski rad na temu „Forenzičko prepoznavanje i profiliranje govornika prema gradskim varijetetima hrvatskoga jezika“, a na Odsjeku za fonetiku sudjelovala je u nastavi kolegija Ortoepija hrvatskoga jezika i Neverbalna komunikacija. 

FOTO: U Varaždinu otvoren najmoderniji studentski dom u regiji - stigao premijer, ministri, rektor...

'Čehok i Plenković vrlo bliski'

GABRIJELA KIČIČEK: Fotografije pokazuju da najbliskiji odnos s premijerom ima gradonačelnik Čehok što je očito ne samo po tome što razgovaraju već i po udaljenosti između njih, a udaljenost sugovornika govori mnogo o njihovu odnosu. Naravno, udaljenost je uvjetovana i praktičnim razlozima kao što je mjesto i raspored sjedenja, no  u ovom slučaju očito je da se ta udaljenost još više i namjerno smanjuje što ukazuje na njihovu bliskost i gradonačelnikovu želju da mu se približi što se manifestira kroz prostornu udaljenost - proksemiju. 

'Čačić i Štromar - što dalje, to bolje'

GABRIJELA KIŠIČEK: Što se tiče odnosa između Štromara i Čačića, i tu prostorna udaljenost progovara o njihovom odnosu koji je prilično hladan. Naime, oni su na istom mjestu jer to moraju, a ne jer to žele. Zauzimanje položaja i odnos vidi se po udaljenosti i to po principu što dalje to bolje, ali i po tome što stoje jedan nasuprot drugome. To je takozvana natjecateljska proksemija. 

'Plenković pokazuje kontrolu i nadmoć'

GABRIJELA KIŠIČEK: Premijerova neverbalna komunikacija je također zanimljiva. S jedne strane trljanje očiju i skidanje naočala pokazuje umor i iscrpljenost dok s druge strane srdačan osmijeh pokazuje zadovoljstvo, a zanimljive su i ruke iza leđa što je tipična gesta osoba koje pokazuju kontrolu, autoritet i nadmoć.Tako ćemo vidjeti ravnatelja koji prolazi školom ili generala koji provjerava svoje vojnike. U svakom slučaju, on je došao provjeriti situaciju s pozicije autoriteta. 

'Čačić, uljez u društvu zadovoljnika'

GABRIJELA KIŠIČEK: I Štromar i Divjak mimikom pokazuju zadovoljstvo, sigurnost i opuštenost dok Čehok, dignute brada, pokazuje i ponos. No, zanimljivo je da se u cijeli spektar pozitivnih neverbalnih znakova, najmanje uklapa Čacic koji izgleda kao da se ne uklapa u društvo i ne osjeća se ugodno. 

Komentari