međunarodni dan

Nina Begičević Ređep o ženama u znanosti: Naša je uloga pokretač napretka

Objavljeno: 11.02.2022. 18:45

Zadnja izmjena: 11.02.2022. 19:40

Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti obilježava se danas, 11. veljače, a jedna od njih je i dekanica Fakulteta organizacije i informatike Nina Begičević Ređep, jedna od svega desetak dekanica u Hrvatskoj.

Na FOI-ju žene čine 40 posto od ukupnog broja znanstveno-nastavnih zvanja. Navela je kako se žene teže odlučuju za znanstvenu karijeru, posebice u STEM-u i IT-u zbog predrasuda koje su usađene djevojčicama u ranoj životnoj dobi. U Hrvatskoj je nešto manje od 30% žena na upravljačkim pozicijama gdje zarađuju čak četvrtinu manje od muških kolega. Ipak, kako je rekla, u IT-u su plaće izjednačene. Ističe kako su još uvijek žene podzastupljene i na čelnim pozicijama visokoškolskih institucija. Primjerice, na Sveučilištu u Zagrebu, na 31 fakultetu i tri akademije, ukupno je šest dekanica i čak 28 dekana.

- Ja sam jedna od tih malobrojnih dekanica na čelu fakulteta no ništa od toga ne bi bilo moguće da nisam imala snažnu potporu svojih kolegica i kolega koji su me izabrali na tu poziciju i koji nikada nisu razmišljali treba li žena ili muškarac voditi fakultet, već su sagledavali sposobnost vođenja institucije i dali mi priliku i povjerenje - rekla je.

Nevidljive barijere

Do sada nije doživjela direktan seksizam, no naišla je na dosta nevidljivih barijera, koje mogu usporiti ženu na putu prema napredovanju u karijeri, no smatra kako to ovisi o tome kako se žena prema barijeri postavi. 

- Rodna će se ravnopravnost postići jedino ako zajedno radimo na konkretnim mjerama i poboljšanjima. Dosljednost u provođenju politika i zakona za ravnopravnost spolova u odgoju i obrazovanju, prikazivanje žena i muškaraca u nestereotipnim ulogama, isticanje uspjeha žena znanstvenica u jednakoj mjeri kao i muškaraca u znanosti, samo su neke od mjera kojima možemo iskorijeniti neravnopravnost i smanjiti seksizam - ističe.

Nedostatak aktivnosti

Prije svega, smatra kako trebamo kao društvo prestati raditi podjele na tzv. "ženska" i "muška" područja, kao i da nedostaje aktivnosti čiji rezultati bi utjecali na položaj žena u znanosti te na motiviranju djevojčica da se opredijele za znanstvenu karijeru.

- Žene u znanosti kroz povijest su pokazale nevjerojatnu snagu i značajnu ulogu u razvoju društva, a na tome trebamo ustrajati i u budućnosti. Tu vidim veliku ulogu nas znanstvenica, koje moraju biti primjer i pokretač tog napretka - zaključuje Begičević Ređep.

Komentari