zimsko računanje

Noćas spavamo sat vremena duže, a od ponedjeljka dolazi i promjena za vozače

Objavljeno: 30.10.2021. 11:13

Zadnja izmjena: 30.10.2021. 11:14

Noćas se kazaljke sata pomiču za jedan sat unatrag, odnosno s 3 na 2 sata, što uz promjene u računanju vremena donosi i promjene u prometu.

 Ljetno računanje vremena završava noćas te počinje zimsko računanje. Vraćanjem na zimsko računanje vremena sunce će izlazitiranije, ali će ranije i zalaziti, pa će tako dani imati manje svjetla u popodnevnim satima. U noći kada se vraćaju kazaljke ljudi će moći spavati jedan sat dulje. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, a iako je Europska komisija još prije tri godine predložila da se ukine sezonsko pomicanje sata, to se još nije dogodilo jer se države članice o tome još nisu dogovorile.

Vozači automobila od ponedjeljka pa do 31. ožujka dužni su paliti dnevna svjetla, a slučaju nepoštivanja zakonske odredbe, vozač će se kazniti novčanom kaznom od 300 kuna. Promicanje sata odrazit će se i na željeznički promet, u kojem će vlakovi biti zaustavljeni na sat vremena u kolodvorima u kojima se zateknu kako bi bili u skladu s voznim redom. Povratkom na zimsko računanje vremena mijenjaju se i razdoblja dnevnih tarifa za obračun, pa će se sada utrošena električna energija prema višoj tarifi obračunavati od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi od 21 do 7 sati. 

Komentari