demografija 'načinje' i nogomet

NEKI NOVI KLINCI NE ŽELE BITI "LUKA MODRIĆ"?! Evo kako je Nogometni savez reorganizirao pomladak

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 15.10.2018. 08:27

Zadnja izmjena: 15.10.2018. 09:31

Foto: Arhiva

Zbog nedovoljnog broja djece u mlađim uzrasnim kategorijama, u duljem vremenskom razdoblju nogometni klubovi suočeni su s izazovom u kojem je naglašeno pitanje njihovog opstanka, zbog čega je Nogometni savez u Varaždinskoj županiji pokrenuo 11 nogometnih centara.

Konstantan negativni demografski trend, iseljavanje, zastupljenost drugih sportova te široka lepeza za izborom raznih aktivnosti samo su neki od uzorci problema, a sve to rezultira smanjenjem interesa djece za bavljenje nogometom te zatvaranjem nogometnih klubova.

Kao rješenje problema Županijski nogometni savez vidi okupljanje postojećeg igračkog kadra i uvođenje novih članova u katergorije nogometnih centara, uz kvalitetan i stručan trenažni proces te atraktivan natjecateljski sustav.

U Varaždinskoj županiji zbog toga je ove godine pokrenuto 11 nogometnih centara koji moraju sačinjavati najmanje dva nogometna kluba i zadovoljavati dva osnovna kriterija: osnovna školu koja djeluje na tom području i zadovoljavajuću prometnu udaljenost između klubova nogometnih centata.

Najveći problem u gradovima

Pogledamo li ukupan broj učenika u školama i broj igrača, nogometni centri koji imaju najviše igrača u mlađim uzrasnim kategorijama trenutno su Cestica (126 igrača na 435 učenika), Sveti Đurđ ( 109 igrača na 327 učenika), Jalžabet ( 117 igrača na 428 učenika), Sveti Ilija (169 igrača na 686 učenika) te Vidovec ( 131 igrač na 504 učenika).

Ono što je svakako zabrinjavajuće je broj djece u mlađim uzrasnim kategorijama u gradovima. Tako primjerice u Lepoglavi ima samo 80 igrača na čak 1043 učenika, u Ludbregu samo 157 igrača na 1006 učenika te u Toplicama 98 igrača na 577 učenika.

-  Svoj djeci trebalo bi se omogućiti bavljenje sportskom aktivnošću u oragniziranoj i stručno vođenoj grupi te time pripomoći bržoj socijalizaciji. Kako bi klubovi i dalje normalno funkcionirali trebaju se, dakako, osigurati igrači za sve uzrasne kategorije i za sve stupnjeve natjecanja - poručuju iz Županijskog nogometnog saveza.

Komentari