od subote

Veće kazne, liječnička upozorenja, nova kategorija vozila - evo što donosi novi Zakon o prometu

Objavljeno: 28.07.2022. 09:02

Zadnja izmjena: 28.07.2022. 09:12

U subotu, 30. srpnja, na snagu stupa Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim se uvode značajne novosti u zakonsku regulativu na području sigurnosti prometa na cestama.

Kako prenosi 24sata, jedna od brojnih novosti koje se uvode izmjenama Zakona je ta da će se po prvi puta zakonski regulirati sudjelovanje električnih romobila, segwaya i sličnog u prometu, a koji se svrstavaju u posebnu kategoriju vozila "osobno prijevozno sredstvo". Vozači osobnog prijevoznog sredstva, kao i vozači bicikala, sukladno novom Zakonu, ne smiju upravljati vozilom koristeći slušalice na ili u oba uha. Također, uvodi se obveza liječnicima da sukladno pravilniku upozore vozača o privremenoj nesposobnosti, koja ne može biti duža od šest mjeseci. Ukoliko vozač tijekom važenja upozorenja liječnika upravlja vozilom, za njega su predviđene sankcije.

Isto tako, definirani su i novi pojmovi, kao što su "zona prometa u zaštićenoj kulturno-povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni", "pomoćna pješačka sredstva", "jahač" i "automatizirano vozilo". Izmjenama Zakona se povećava i iznos kazne za prekršaj neprilagođene brzine (koji se najčešće izriče prilikom događanja prometne nesreće) s 500 na 1.000 kuna. Regulirat će se i zabrana parkiranja vozila na mjestima namijenjenim samo za punjenje električnih vozila i omogućuje sankcioniranje nesavjesnih vozača kao i premještanje vozila koja ne koriste usluge punjenja, a parkirana su na mjestima  namijenjenim samo za punjenje električnih vozila.

Komentari