ima i iznimaka

NOVA ODLUKA Samoizolacija po novome traje deset dana

Objavljeno: 27.10.2020. 09:11

Zadnja izmjena: 27.10.2020. 09:14

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je nove kriterije o prioritetima za testiranje na SARS-CoV-2, postupanju s kontaktima, prekidu izolacije i karanteni.

Prema novim kriterijima samoizolacija osobe, koja je bliski kontakt oboljele osobe se skraćuje s dva tjedna na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj u boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe. Kod njih karantena ostaje 14 dana.

Klinički kriterij za prestanak izolacije simptomatskog bolesnika je minimalno tri uzastopna dana bez povišene tjelesne temperature bez primjene antipiretika i značajno poboljšanje ostalih simptoma.

Sve mjere koje se odnose na zdravstvene djelatnike i djelatnike kod pružatelja socijalnih usluga smještaja iboravka za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, jednako se primjenjuju i na učenike i studente koji obavljaju praksu u tim ustanovama te na roditelje koji borave s djetetom u bolnici (zdravstvene ustanove trebaju omogućiti uzimanje brisa roditelja na istom punku na kojem se uzima bris njihovom djetetu)

Cijelu odluku pogledajte OVDJE.

Komentari