novosti

eTV - U varaždinskoj bolnici još jedna nova pretraga, jedina takva na sjeveru

Sada je za pacijente uvedena i pretraga koja se zove endoskopija, jedina je takva na sjeveru Hrvatske i omogućava uvid u inače teško dostupne organe. U tu su svrhu uređeni i novi prostori, a varaždinska bolnica postaje regionalni centar gastroenteorogije...

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 18.11.2022. 08:21

Zadnja izmjena: 18.11.2022. 10:30

Voditelj odjela gastroentorologije dr. Bojan Marijani je gostujući u našem emisiji eTV studija u ožujku najavio dva nova zahvata, a nedavno je najavio još jednu novu pretragu u varaždinskoj bolnici čime ona postaje regionalni centar gastroenteorogije. 

Podsjetimo, dr. Marijani je u ožujku najavio kako je jedna od novosti urodinamsko ispitivanje, odnosno pretraga kojom se funkcionalno ispituje mokraćni mjehur, dok je druga novost tada bila perkutana endoskopska gastro stoma za palijativne pacijente.

Sada je za pacijente uvedena i pretraga koja se zove endoskopija, jedina je takva na sjeveru Hrvatske i omogućava uvid u inače teško dostupne organe. U tu su svrhu uređeni i novi prostori, a varaždinska bolnica postaje regionalni centar gastroenteorogije. 

- Mi unutarnjim putem radimo ultrazvuk organa koji nam nisu dovoljno dostupni transabdominalnim pristupom. Uvodimo aparat, isto kroz jednjak u želudac gdje onda možemo gledati organe i analizirati recimo gušteraču, limfne čvorove, a osim što možemo pogledati mi možemo uzeti i uzorke za analizu što je bitno jer možemo dobiti uzorak neke tvorbe koja može biti tumorska te odrediti o kakvom se tumoru radi što je kasnije vrlo bitno za pacijente i onkologe, a kasnije se omogućava i daljnje liječenje pacijenta - rekao je dr. Marijani.

 

Komentari