NOVI ZAKON

Nove osobne iskaznice zamijenit će više dokumenata? Evo o čemu se radi...

U prosincu prošle godine došlo je do izmjene Zakona o osobnoj iskaznici...
Objavljeno: 25.05.2021. 09:01

Zadnja izmjena: 25.05.2021. 09:11

U prosincu prošle godine Hrvatski je sabor izmijenio Zakon o osobnoj iskaznici, a novi Zakon koji će donijeti promjene kod osobnih iskaznica stupit će na snagu 2. kolovoza ove godine.

Kako prenosi Index, osim novog izgleda osobne iskaznice, novost je da će ona sadržavati i biometrijske identifikatore nositelja - dva otiska prstiju i prikaz lica osobe. Rok za preuzimanje nove osobne iskaznice, koja ne udovoljava novim kriterijima, je deset godina. Nove osobne iskaznice vrijedit će pet godina, dok će iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina vrijediti 40 godina. Na prednjoj strani iskaznice nalazit će se i prostor za upis podataka o matičnom broju osigurane osobe u obaveznom zdravstvenom osiguranju - dakle, nova će se osobna iskaznica moći koristiti i kao zdravstvena iskaznica. Isto tako, ona će u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama svijeta. 

E-osobna na mobitelu

Osobna iskaznica postojat će i u digitalnom obliku - građani će, nakon što podignu novu osobnu, na portalu www.eid.hr moći aktivirati digitalnu iskaznicu i to kroz tri koraka:

  1. Prijava na portalu i promjena inicijalne lozinke
  2. Preuzimanje besplatnog softverskog paketa i uputa za aktivaciju elektroničkog dijela osobne iskaznice
  3. Aktivacija elektroničkog dijela i promjena inicijalnog PIN-a

Komentari