Završeni osmoškolci skloni radu u frizerskom salonu odsad će imati opciju školovanja za frizere u trajanju od četiri godine. Uz dosadašnji trogodišnji program, od jeseni se prvi put uvodi novi dualni model obrazovanja, i to eksperimentalno u šest srednjih škola: u Dubrovniku, Varaždinu, Karlovcu, Virovitici, Splitu i Bujama.

Kako piše Jutarnji, one će provoditi program po novom strukovnom kurikulumu izrađenom, prema tvrdnji Ministarstva, u dogovoru s poslodavcima. Usporedba starog i novog modela pokazuje, međutim, da će učenici koji upišu novi program, unatoč godini školovanja više, imati manje praktične nastave od onih u trogodišnjem programu. Dok frizeri u trogodišnjem programu na praktičnu nastavu u tri godine potroše 2600 sati, oni u četverogodišnjem potrošit će 2369, odnosno 231 sat manje.

U Ministarstvu pak navode kako će “predviđeni ishodi učenja omogućiti učenicima kompetencije potrebne za učinkovito komuniciranje u svijetu rada, kroz osnaživanje komunikacijskih vještina, za upotrebu tehnologija kao temelja digitalne pismenosti, ali i svih ostalih sfera osobnog života budućih frizera”, prenosi Jutarnji.

Nelogičnosti

Tu se otvara apsurd: budući frizeri učit će, naime, hrvatski jezik sadržajno gotovo jednako kao i gimnazijalci. U prva dva razreda nema nikakve razlike, u trećem i četvrtom su sitne, ali generalno je riječ o - istom kurikulumu. Slično je i s matematikom u četverogodišnjem programu frizera. Frizeri će, slično kao i, primjerice, strojarski tehničari, učiti algebarske izraze, linearne jednadžbe i nejednadžbe, apsolutne vrijednosti, intervale, operacije s vektorima, potencije, korijene, kompleksne brojeve, pa i kvadratne jednadžbe i funkcije, vjerojatnost, permutacije, kombinacije, varijacije. U programu će im biti i trigonometrijske jednadžbe i funkcije, aritmetički i geometrijski niz, limesi, derivacije, pa i crtanje grafa funkcije.

Predsjednik Ceha frizera i kozmetičara Hrvatske, Joško Tafra za Jutarnji je odgovorio na pitanje zašto su se u Cehu zalagali za produljenje frizerskog školovanja. Tafra navodi više razloga. Prvo, kaže, roditelji imaju averziju prema trogodišnjem školovanju koje nema prohodnost prema studiju. Drugo, četverogodišnjim školovanjem dobiva se dodatna godina prepuna praktičnog rada pa se očekuje da će mladi frizeri imati više iskustva u struci, a pritom će dobno biti zreliji i odgovorniji. Treće, četverogodišnje škole u pravilu dobivaju kvalitetnije đake. Četvrto, frizeri će odsad moći na maturu, a žele li, mogu i na fakultet.

 

Komentari

24.07.2019. 08:56h Zadnja izmjena: 24.07.2019. 08:56

Izvor: Jutarnji.hr