elektrostrojarska škola

Novi Erasmus+ projekt u Elektrostrojarskoj školi Varaždin

Objavljeno: 10.11.2021. 09:04

Zadnja izmjena: 10.11.2021. 13:34

Elektrostrojarska škola Varaždin nositelj je Erasmus+ KA2 projekta "Hybrid Learning Lab for Industry 4.0 Mechatronics".

Partneri u projektu su srednje škole iz Estonije (Tartu Kutsehariduskeskus) i Portugala (srednja škola FORAVE), odnosno nevladine organizacije iz Poljske (Stowarzyszenie na rzecz innowacji i edukacji) i Zagreba (SVIMA).

Cilj projekta je usklađivanje srednjeg strukovnog obrazovanja u području mehatronike s tržištem rada u kontekstu rastuće Industrije 4.0. Brzi tehnološki i digitalni napredak uvjetuje stjecanje novih vještina i kompetencija za rad u takvom okruženju. Projektom se nastoji razvijati ključne kompetencije potrebne za aktivno sudjelovanje učenika na tržištu rada po završetku obrazovanja. Trajanje projekta je 24 mjeseca (od studenog 2021. do studenog 2023.), a ukupna vrijednost je 199.313 eura.

Projekt se sastoji od više kategorija projektnih aktivnosti, od kojih je prva analiza kurikuluma i tržišta rada svih zemalja u projektu. Održat će se edukacije za nastavnike u području inovativnog korištenja digitalnih alata i materijala, odnosno napredne prakse učenja na daljinu. Nastavnici će se educirati o utjecajima Industrije 4.0 na izvođenje strukovnog programa u području mehatronike i primjeni metodologije integriranog učenja sadržaja i jezika. Izradit će se i provesti okvirni kurikulum hibridnog učenja izbornih predmeta iz područja mehatronike. To objedinjuje elemente klasične i online nastave te razmjenu učenika, što znači da će učenici iz Estonije, Portugala i Hrvatske ići zajedno u isti razred te slušati izborne predmete. 

- Znanja koja imamo dijelimo sa najboljim školama u EU, a njihova iskustva također primjenjujemo kod nas u školi jer znanje se množi dijeljenjem. Najveća vrijednost projekta je što ćemo našim učenicima omogućiti stjecanje novih znanja i vještina u suradnji sa njihovim vršnjacima iz zemalja Europske unije. Oni će kroz mobilnosti i razmjenu steći i bogato kulturno iskustvo, upoznati nove zemlje, kulture te razviti nova prijateljstva - rekao je ravnatelj ESŠ Igor Kos.

Komentari