dodatni bodovi

NOVI ZAKON, NOVA PRAVILA Kandidati za ravnatelja škole trebali bi biti digitalno pismeni, znati strani jezik i raditi EU projekte

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 30.01.2019. 12:01

Zadnja izmjena: 05.02.2019. 13:23

Foto: Ilustracija

U srpnju prošle godine je u Saboru izglasan novi Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama pa se tako svi statuti škola moraju do veljače uskladiti sa Zakonom.

Pošto je Grad Varaždin osnivač 7 osnovnih škola i Centra za obrazovanje Tomislav Špoljar, dogradonačelnica Sandra Malenica danas je govorila o nekim novostima koje ovaj Statut donosi. Istaknula je tako ''iskorak'' koji je napravljen u Zakonu, a radi se o izboru ravnatelja škola koji sada za zapošljavanje moraju imati određene kompetencije.

Kako je rekla dogradonačelnica, ravnatelji moraju imati dodatne kompetencije što im kod prijave donosi dodatne bodove. - Moraju biti digitalno pismeni, znati barem jedan strani jezik, moraju imati iskustvo na radu s EU projektima i svi ravnatelji moraju predložiti plan i program razvoja škola - rekla je Malenica i dodala kako i dalje ravnatelja biraju članovi školskog odbora kojeg čine 3 člana osnivača, 3 člana iz škole i jedan predstavnik roditelja.

Što se pak drugih izmjena tiče, možemo izdvojiti kako se učenicima kojima su izrečene pedagoške mjere sada zakonskim propisima omogućuje ukidanje izrečenih pedagoških mjera ako su poboljšali svoje ponašanje, te kako je za sudjelovanje učenika u izbornim i fakultativnim predmetima, aktivnostima,
programima i projektima koji nisu obvezni, potrebna je pisana suglasnost roditelja. 

 

Komentari