nacrt prijedloga zakona

Novi zakon o prometu - povećavaju se kazne, liječnici nesposobne vozače moraju prijaviti policiji

Jedna od novih odredbi, protiv koje je u izmjenama zakona bila liječnička struka, jest uvođenje obveze liječnicima da izvijeste policijsku upravu ili postaju o za vozačevoj privremenoj nesposobnosti za upravljanje vozilom iz zdravstvenih razloga...
Objavljeno: 29.04.2022. 09:14

Foto: Ilustracija

Nakon brojnih rasprava, kao što je bilo najavljivano,Vlada je na drugo čitanje u Sabor uputila Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, čime su donesene značajne izmjene za sve sudionike u prometu.

Kako prenosi Jutarnji list, između ostalog, uvedena je i nova kategorija vozila. Tako se od sada električni bicikli, romobili i roleri kategoriziraju kao pomoćna pješačka sredstva koja se odnose na naprave koje se pokreću isključivo snagom osobe koja upravlja tim sredstvom, a čiji radni obujam motora nije veći od 25 cm3 ili čija trajna snaga elektromotora nije jača od 0,6 kW i koje na ravnoj cesti ne može razviti brzinu veću od 25 km/h.

Isto tako, jedna od novosti je povećanje kazne za neprilagođenu brzinu s 500 na 1.000 kuna zbog sve većeg broja poginulih na prometnicama. Osim propuštanja vozila hitne, policije i vatrogasaca "pod rotirkama", od sada su u vozila žurnih službi koja mogu koristiti prednost prolaska uvrštena i vozila Hrvatskog crvenog križa, HGSS, suci, državni odvjetnici te veterinari u Hitnoj službi. 

Jedna od novih odredbi, protiv koje je u izmjenama zakona bila liječnička struka, jest uvođenje obveze liječnicima da izvijeste policijsku upravu ili postaju o za vozačevoj privremenoj nesposobnosti za upravljanje vozilom iz zdravstvenih razloga. Također, ukoliko u autu nemate kutiju prve pomoći, policija će vas kazniti kaznom od 300 kuna. S druge strane, kazna za nošenje slušalica na jednom ili oba uha u prometu smanjit će se s 1.000 na 300 kuna.

Komentari