goruća problematika

Nema više 'muljanja' oko naleta na divljač, a uskoro bismo zbog toga mogli plaćati i dodatno osiguranje

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 20.11.2022. 11:33

Zadnja izmjena: 20.11.2022. 11:33

Trenutno je u javnom savjetovanju prijedlog zakona kojem bi se od 1. siječnja iduće godine naplaćivalo obavezno osiguranje vozila kojom bi se riješila problematika naplate štete u slučaju naleta divljači na vozila što bi građane koštalo oko 20 kuna. 

Ovu je informaciju u eTV studiju iznio predsjednik Lovačkog saveza Varaždinske županije Goran Kaniški te dodao kako od polovice ove godine štetu za nalet divljači na vozila isplaćuje Hrvatski lovački savez, a ta sredstva osiguralo je Ministarstvo poljoprivrede s obzirom da osiguravajuće kuće više nisu htjele produljiti osiguranja koja su imala lovačka društva.

- Lovački savez to sada radi na drugačiji način. Više pažnje se posvećujemo da li je zaista došlo do naleta vozila na divljač. U puno slučajeva smo svjedoci da nikad nisu bnili pronađeni tragovi divljači, niti krvi niti dlake niti ičega, a osiguravajuće društvo je isplatilo štetu jer su nakon toga tužili lovački savez koji je morao nadoknaditi štetu - rekao je Kaniški.

'Društva su otišla u stečaj'

Mnoga su društva, kaže, otišla u stečaj jer nisu mogli isplaćivati štete.

- Znamo da je divljač po Ustavu u vlasništvu Republike Hrvatske, znamo da cesta nije lovište niti lovci smiju loviti uz cestu, a ipak su morali isplaćivati štete. Statistika pokazuje da se samo 29 posto od svih nesreća dogodilo u lovištu, a lovci moraju platiti 100 posto - rekao je Kaniški.

 

Komentari