obavijest za korisnike

Obavijest iz Hrvatske pošte - koje se pošiljke ne isporučuju u sandučić?

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 08.02.2021. 12:05

Zadnja izmjena: 08.02.2021. 12:05

Foto: Hrvatska pošta/ilustracija

Pošiljke koje se šalju kao obična pisma, a ne stanu u sandučić ili za njih nije plaćena dostava na adresi, bit će posebno naznačene na novim obavijestima koje je uvela Hrvatska pošta.

Njihova će se isporuka obavljati, kao i dosad, u poštanskom uredu. To su najčešće artikli koji se naručuju u internetskim trgovinama, a većina ih pristiže iz Kine. Riječ je samo o pošiljkama za koje pošiljatelj ne plaća isporuku/dostavu na ruke korisnika. Takve se poruke, kako pišu iz pošte, mogu uručiti u sandučić samo ako njihove dimenzije dopuštaju da bez oštećenja mogu proći kroz otvor na kovčežiću.

Učestale žalbe korisnika

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti nedavno je obavila inspekcijski nadzor upravo zbog učestalih žalbi na dugotrajno čekanje pošiljaka naručenih iz kineske internetske trgovine AliExpress. - Nadzorom je utvrđeno da podatci o statusu pošiljke koje ta trgovina šalje korisnicima nisu točni. U pravilu, ako korisnik pošiljku ne može naći putem našeg sustava za praćenje, to znači da je riječ o običnoj pošiljci - poručuju iz Pošte te nastavljaju:

- Pošiljke iz Kine zbog uvjeta izazvanih pandemijom i dalje se prevoze usporeno, a vreće s pošiljkama naručenim još prošle godine i dalje pristižu u Novi sortirni centar u Velikoj Gorici. U međunarodnim transferima pošiljke često stoje tjednima, pa čak i mjesecima. Upravo su ovih dana prispjele velike količine pošiljaka iz Kine, koje su poslane u zadnjih nekoliko mjeseci, te će uskoro biti otpremljene primateljima - zaključuju. 

Komentari