obrazloženje za predstečajnu

PLAN RESTRUKTURIRANJA: Aquatehnika će promijeniti djelatnost - iznajmljivat će imovinu

Objavljeno: 15.03.2018. 13:56

Zadnja izmjena: 15.03.2018. 18:37

Foto: Arhiva

Razlog zašto je Aquatehnika podnijela zahtjev za pokretanjem predstečajnog postupka, jest taj što bi stečaj imobilizirao imovinu društva na nepredvidivo dugi rok i polučio gubitke i znatno veće no što su dosada anticipirani. U korelaciji je to s planom da se promijeni sama djelatnost poslovanja Aquatehnike, odnosno da društvo već sljedeće godine dođe „na nulu“, na način da iznajmljuje upravo svoju imovinu: zgrade, vanjske prostore, strojeve, opremu i vozila.

Gore navedeno, ukratkome, odražava plan restrukturiranja  Mirka Andabake, novog direktora Aquatehnike, koji je upućen Trgovačkom sudu u Varaždinu, uz zahtjev za pokretanjem predstečajne nagdbe. Otpustit će se, s druge strane, te zajedno s plaćama i otpremninama isplatiti svi radnici, jer troškovi plaća dnevno generiraju gubitak od 40 tisuća kuna, a Aquatehnika nema ugovorenih poslova. Iz dokapitalizacije Varkoma, procijenjene na oko 9,4 milijuna kuna, isplatili bi se i svi dobavljači (uz uvjet da odustanu od zateznih kamata), dok bi se leasing kuće trebale isplatiti iz budućih prihoda od najma, uz grace period od tri mjeseca i prema otplatnim planovima.

Kako nadalje stoji u Planu restrukturiranja, društvo je zapalo u gubitke zbog volatilnosti poslovanja (sezonalnost, nepovoljni ciklusi); radi previsokih troškova poslovanja, te nekonkurentnosti poduzeća (cijene 20% veće od tržišnih). Sada je cilj, piše dalje, očuvati imovinu društva koja je još uvijek veća od ukupnog dugovanja. Dosada je, naime, nastao gubitak od 18,7 milijuna kuna (2016., 2017., početak 2018.), od čega samo ove godine 2,5 milijuna kuna, a do kraja kolovoza nastali bi dodatni troškovi od ukupno gotovo 6 milijuna kuna. Varkom svoja potraživanja namjerava pretvoriti u temeljni kapital, te unutar sebe imenovati direktora koji bi upravljao imovinom Aquatehnike. S osnova najmova očekuju prihode od 751 tisuću kuna i EBITDA +549 tisuća kuna već sljedeće, a onda i 2020. godine.

Komentari