meteorolozi najavili

Objavljena prognoza za nadolazeću jesen, evo kakvo nas vrijeme očekuje

Iznimke bi, prema trenutačno najvjerojatnijim izračunima, mogli biti studeni i siječanj, tijekom kojih je u mnogim krajevima i povećana vjerojatnost za višak oborine... 
Objavljeno: 01.09.2022. 08:57

Zadnja izmjena: 01.09.2022. 13:44

Foto: Arhiva

Iza nas je još jedan iznadprosječno topao kolovoz te po temperaturnom odstupanju od prosjeka i još ekstremnije ljeto, dok je ispred nas u većini Hrvatske vjerojatno i barem prosječno topla jesen i zima.

Kako prenosi HRT, kao i prema prošlim izračunima većine modela za dugoročne prognoze, i prema najnovijima se može zaključiti kako je u većini Hrvatske povećana vjerojatnost ne samo srednje sezonske temperature zraka barem oko prosječne, nego i većine mjeseci tijekom jeseni i zime. Iznimke bi, prema trenutačno najvjerojatnijim izračunima, mogli biti studeni i siječanj, tijekom kojih je u mnogim krajevima i povećana vjerojatnost za višak oborine. 

Također, ako je suditi prema prognozama meteorologa, suša bi se nastavila barem u ranoj jeseni, što bi značilo da bi se produljila i opasnost od požara, osobito na rujan i listopad. U rujnu i listopadu treba računati na manjak oborine, a vrlo je vjerojatno i pozitivno odstupanje temperature zraka u odnosu na klimatološki prosjek. Ipak, riječ je o dugoročnim prognozama, koje nisu odviše pouzdane i podložne su promjenama.

Komentari