obavijest iz grada

Municipalne obveznice Grada Varaždina uvrštene na Službeno tržište Zagrebačke burze

Piše: Mateja Rak

Objavljeno: 14.04.2021. 13:53

Zadnja izmjena: 14.04.2021. 13:55

Municipalne obveznice Grada Varaždina uvrštene su na Službeno tržište Zagrebačke burze. U sjedištu Zagrebačke burze ugovor o uvrštenju u srijedu  su svečano potpisali Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze  i gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok.

Obveznice oznake GDVZ-O-314A  te međunarodne identifikacije HRGDVZO314A5  izdane su u ukupnoj nominalnoj vrijednosti od 67 milijuna kuna. Institucionalni ulagatelji (banke, mirovinski i investicijski fondovi, osiguravajuća društva) iskazali su velik interes za upis obveznica. Dodatno, interes su iskazali i pojedini građani te je ukupni interes za municipalnim obveznicama Grada Varaždina iznosio preko 233 milijuna kuna.

- Ovakav interes najbolje govori o povjerenju investitora u Grad Varaždin, koji u obzir uzimaju ne samo što je grad danas, nego isto što će grad biti sutra. A tu su napravljeni značajni iskoraci prema gradu novih tehnologija, što zorno svjedoče nova ulaganja u Tehnološki park i investicije u Gospodarskoj zoni Brezje.  Uvrštenje obveznica na Službeno tržište Zagrebačke burze svakako će pridonijet jačanju reputacije Grada Varaždina i privlačenju novih investicija te podići  transparentnosti poslovanja grada - rekao je gradonačelnik Čehok.

Kako je rekao Tomislav Gračan, član Uprave Zagrebačke burze, ovo je prvo uvrštenje municipalnih obveznica od 2008. godine. 

- Izuzetno nam je drago da se Grad Varaždin odlučio za ovakav model financiranja. Svako novo izdanje predstavlja daljnji poticaj transparentnosti i razvoju domaćeg tržišta kapitala, a ovime se širi i spektar investicijskih mogućnosti na hrvatskom tržištu. Municipalne obveznice globalno su vrlo atraktivan financijski instrument, a do sada su definitivno bile nedovoljno zastupljene na našem tržištu. Nadamo se da će i druge jedinice lokalne samouprave prepoznati prednosti ovakvog načina prikupljanja kapitala za svoje razvojne potrebe - rekao je Gračan.

O obveznicama i projektima...

Nominalna vrijednost jedne obveznice je jedna kuna, a rok dospijeća 10 godina. Otplata obveznice bit će amortizirajuća, prvih pet godina neće biti isplate glavnice, dok će se tijekom posljednjih pet godina, prilikom svake polugodišnje isplate kamate, isplaćivati i 10% glavnice Obveznica.  Fiksna kamatna stopa je 1,65 posto, a isplaćivat će se polugodišnje.  Prikupljena sredstva Grad Varaždin investirat će u razvojne kapitalne projekte: kupnju građevinskog zemljišta za izgradnju POS-stanova, komunalno opremanje gospodarske zone Brezje, izgradnju Sportsko-rekreacijskog centra Beli kipi te uređenje sustava podzemnih kontejnera za prikupljanje otpada.

 

Komentari