obratite pažnju

Od 1. siječnja uvedena povratna naknada za još neke vrste ambalaža

Poslovni.hr

Objavljeno: 14.01.2021. 11:57

Zadnja izmjena: 14.01.2021. 12:04

Prema izmjenama Uredbe o gospodarenju otpadom, od 1. siječnja ove godine uvedena je povratna naknada i za ambalažu od dva decilitra, za plastične i staklene bočice te za limenke.

To znači da kupci u prodavaonicama koje su veće od 200 četvornih metara mogu vratiti i tu vrstu ambalaže uz uvjet da je na njoj istaknuta oznaka „Povratna naknada 50 lipa”.

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost napomenuli su da će se ambalaža od dva decilitra moći predati samo ručno, a ne u automatima kako u njima ne bi završile i bočice bez oznake, za koje pri stavljanju na tržište nije uplaćena povratna naknada. Dodali su da prema napravljenoj analizi još u oko 75 posto prodavaonica ručno preuzimaju ambalažu i inače. 

Iz Fonda napominju da na kraju svakog računa mora biti istaknut iznos naplaćene povratne naknade. U slučaju da kupcima u prodavaonici naplate povratnu naknadu za ambalažu na kojoj nema oznake “Povratna naknada 50 lp”, građani na to trebaju upozoriti trgovca jer to nije sukladno uputi. Ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade će ući 1. srpnja ove godine.

Komentari