novost

Želite upisati tečaj ili se prekvalificirati? Od 1. travnja država daje vaučere za obrazovanje

Objavljeno: 07.02.2022. 09:26

Zadnja izmjena: 07.02.2022. 09:26

U Hrvatskoj se od 1.travnja uvode vaučeri za obrazovanje. Cilj je i zaposlene i nezaposlene potaknuti na dodatno učenje, piše HRT.

- To će biti programi koji će trajati vrlo kratko, odnosno maksimalno mogu trajati 6 mjeseci, a korisnik vaučera, kada dobije vaučer mora ga iskoristiti unutar 6 mjeseci, rekla je Antonija Vukić, ORSUS učilište - ustanova za obrazovanje odraslih.

Dio programa već je objavljen na stranicama Zavoda za zapošljavanje. U fokusu su zelene i digitalne vještine. Kada se 1. travnja vaučeri počnu primjenjivati, korisnik će se putem stranica prijavljivati za neku mikrospecijalizaciju.

- Osoba objasni zašto je baš ta vještina treba, kako je vezana uz njezino obrazovanje, uploada se životopis i trenutno radno mjesto ili neko buduće radno mejsto i zatim savjetnik u HZZ ispostavi ugovor, onda se potpiše putem platforme, sve digitalno, navodi Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Vrijednost vaučera bit će 10 tisuća kuna. Bude li korisniku nedostajalo novca za izabrani program, moći će tražiti nadoplatu od poslodavca.

 

Komentari