NOVE FUNKCIONALNOSTI

Od danas vrijede nove osobne iskaznice - evo što se sve mijenja

vecernji.hr

Objavljeno: 02.08.2021. 08:11

Zadnja izmjena: 02.08.2021. 08:11

Foto: Ilustracija

Danas na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici, što znači uvođenje novih elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije.

Kako prenosi Večernji list, građani koji imaju važeću osobnu iskaznicu ne moraju podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice druge generacije te im postojeća iskaznica vrijedi do roka koji im je otisnut. Velika novost je da su ove osobne iskaznice ujedno i zdravstvena iskaznica te je jednakovrijedna putovnici, što omogućava lakši prelazak preko granice. Njezina cijena u redovnom postupku iznosi 100 kuna te će se moći koristiti na mobilnim uređajima, kao što su mobiteli i tableti. 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na sjednici je Vlade opisao koje su dodatne novosti e-osobnih iskaznica. - Uz već postojeći elektronički nosač podataka, u iskaznicu će se ugrađivati beskontaktni elektronički nosač na koji će se pohranjivati prikaz lica nositelja osobne iskaznice i dva otiska prstiju, tzv. biometrija. Pohranjivanjem biometrijskih podataka u osobnu iskaznicu i osuvremenjivanjem i unapređenjem drugih zaštitnih elemenata koje ona sadrži ojačat će se pouzdanost i sigurnost ovog temeljnog identifikacijskog dokumenta - rekao je Božinović.

Komentari