50.000 doza

Od sredine ovog tjedna moći će se cijepiti i djeca - donosimo detalje

Objavljeno: 13.12.2021. 08:36

Zadnja izmjena: 13.12.2021. 09:50

Foto: Ilustracija

U Hrvatsku danas stiže oko 50 tisuća doza cjepiva Pfizer namijenjenog za djecu od 5 do 11 godina, a cijepljenje počinje sredinom ovog tjedna. 

Kako prenosi Jutarnji.hr, doza cjepiva za djecu je tri puta manja u odnosu na klasično cjepivo za odrasle, a ispitivanje na oko 2.000 djece je pokazalo djelotvornost veću od 90 posto. Djeca će se tako moći cijepiti na cijepnim punktovima, ali i kod obiteljskih liječnika i pedijatara, a primaju se dvije doze. Što se tiče nuspojava cjepiva za malu djecu, do sada su zabilježeni crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima i vrućica. Epidemiolozi smatraju da se cjepivom obuhvate djeca s kroničnim ili malignim bolestima koja se trebaju posebno zaštititi zbog bolesti, kao i djeca koja žive sa starijim članovima obitelji.

Epidemiolog Dobrica Rončević je rekao kako se ne očekuje otpor u cijepljenju djece u Hrvatskoj. - U Hrvatskoj je zabilježeno 1.100 hospitalizacije djece što zbog akutne bolesti, što zbog inflamatornog covid sindroma zbog čega je oko 45 djece imalo dosta tešku komplikaciju bolesti. Cijepljenje je dobrovoljno i nema pritiska. Računamo da će struka poduprijeti cijepljenje kao preventivnu mjeru na koju se bazira naše protuepdijemsko djelovanje do sada. Nekakav otpor bio bi vezan uz bilo kakve oblike prisile, koji za sada nisu predviđeni - rekao je za Jutarnji.

Komentari