'PRISTUP ZABRANJEN'

Evo za koliko se prodaje Hudoletnjakova rezidencija i gdje su završili Titov Mercedes i jahta

Piše: Ivan Njegovec

Objavljeno: 28.06.2016. 09:00

Foto: Siniša Sović / Foto agencija Sjever

Izvor: 30 dana

Čuvena privatizacija na hrvatski način, nažalost je upropastila mnoge varaždinske tvrtke, a nekako je najviše u javnosti odjekivao „slučaj Varaždinke“, nekadašnjeg velikog i uspješnog kombinata, koji je zapošljavao na stotine radnika i raspolagao s nekretninama ogromne vrijednosti. Posebnu pozornost priskrbio je tom slučaju kontroverezni tajkun, nedavno preminuli Ivan Hudoletnjak, pod čijom se upravom, umjesto od njega najavljivanog „meda i mlijeka“  ovo njegovo privatizirano carstvo počelo raspadati i rastakati, da bi danas spalo na devastirane objekte koji nakon njegove smrti odlaze, narodski rečeno na – bubanj.

„Varaždinka“ se već godinama nalazi u stečaju, a na ročištu početkom ožujka je donijeta odluka o prodaji imovine koja se sastoji od nekretnina, pokretnina i zaliha gotovih proizvoda.  Prema riječima stečajnog upravitelja Stanka Makara nakon unovčenja imovine stečajnog dužnika i namirenja vjerovnika, pristupit će se likvidaciji te firme. Imovina je procjenjena na ukupni iznos od 42 milijuna kuna, no pitanje je po kojoj će se cijeni prodati i koliko će se moći namiriti vjerovnici s obzirom da su sve nekretnine pod hipotekom. Radi se o upravnoj zgradi u Optujskoj ulici s proizvodnim pogonima i velikim „tvorničkm krugom“, dvorac Šaulovec, Križovljan grad, nekadašnjim farmama Svibovec i Brezje, potom nekretnina kod Vinice, nekadašnji restoran kod Varaždinbrega...  

Najvrednija nekretnina

Sve to prema procjeni sudskog vještaka nudi se na prodaju za 42 milijuna kuna, od čega je najvrednija nekretnina u Optujskoj ulici. Njihova knjigovodstvena vrijednost svakako daleko nadmašuje ovaj iznos, no kako kaže stečajni upravitelj, ona je u stečajnom postupku irelevantna a jedino je mjerilo tržna vrijednost, odnosno koliko je kupac voljan platiti. – Možda se nekretnine neće prodati ni za taj procjenjeni iznos, možda će to biti i daleko manje, a možda i daleko više. Već se događalo da sam imao 30 dražbi, pa je umjesto za 32 milijuna koliko je bila procjenjena vrijednost u jednom slučaj u nekretnina prodana za svega dva milijuna kuna.

Događa se da se dobije svega pet ili deset posto procjenjene vrijednosti – kaže stečajni upravitelj.  On, međutim, vjeruje da će se u slučaju „Varaždinkinih“ nekretnina ostvariti i veća vrijednost od procjenjene jer se radi o poprilično atraktivnim nekretninama, posebice onih u Optujskoj ulici i dvorca Šaulovec, čija je procjenjena  vrijednost 4,4 milijuna kuna. Interes za kupnju dvorca već postoji i za njega ima najviše upita, a za vjerovati je da će i nekretnine u Optujskoj biti prodane jer se radi o atraktivnom, velikom kompleksu na idealnoj lokaciji. Već se prikupljaju ponude za prodaju proizvodnih linija, a u postupku je prodaja zaliha gotovih proizvoda koja će vjerojatno biti realizirana ove jeseni. Radi se o zalihama od milijun litara vina s određenim anomalijama, te o oko 500 tisuća litara koje nije za konzumiranje ali se može preraditi u destilate, primjerice rakiju ili ocat. 

Namještaj iz vremena Luja XIV.?

Stečajni upravitelj smatra da će dvorac Šaulovec biti prodan već na prvoj dražbi. Dvorac je nakon smrti vlasnika zatvoren, postavljena je 24-satna zaštitarska služba, perivoj se održava. U dvorcu se nalazi inventar velike vrijednosti, od skupocjenog namještaja, za koji je svojedobno Ivan Hudoletnjak tvrdio kako potiče iz vremena Luja XIV. i je nabavljen iz francuskog muzeja, te da samo jedan stolac vrijedi 8 tisuća eura. Pohvalio se autoru ovog napisa kako u dvorcu ima i Titov klavir, a u spremištu ispod dvorca Titov mercedes i jahtu, u što smo se i sami imali priliku uvjeriti. Glede inventara u dvorcu, stečajni upravitelj kaže da se radi doista o velikim vrijednostima, inventar je popisan, a procjena njihovih vrijednosti je u tijeku. – Pokušat ćemo ih prodati zajedno s dvorce  kao njegov sastavni dio kako se njihovim rasparčavanjem ne bi izgubilo na vrijednosti – kaže.

 

Što je s Mercedesom i jahtom?

A što je s Titovim mercedesom i jahtom koje su se nalazili u spremištu podno dvorca?  Te stvari kao i druga vozila u tom spremištu bila su izlučna prava HTP-a Matija Gubec iz Stubičkih Toplica, Hudoletnjakove bivše tvrtke koja je sada u stečaju i firme „Hemerson“ iz Zagreba, koja je također u stečaju, koje su dokumentirale svoje pravo na tu imovinu, tako da sam im  je u skladu sa stečajnim zakonom. Dakle, Titov brod i mercedes više nisu u Šaulovcu nego kod pravih vlasnika.  

Ostale nekretnine pokojnog Hudoletnjaka su uglavnom devastirane, pogotovo farme Svibovec, Križovljan grad i Brezje, u nešto boljem stanju su gospodarske zgrade kod Vinice koje treba očistiti i za eventualnu novu uporabu obnoviti. Najveći vjerovnici su HTP „Matija Gubec“, Porezna uprava, dok bivši radnici „Varaždinke“ potražuju oko 580 tisuća kuna. Stečajni upravitelj kaže kako im je polovica već isplaćena putem prodaje vina, a drugi dio potraživanja bi im mogao biti isplaćen za dva do tri mjeseca. Prema njegovom mišljenju neslavna priča s propalom „Varaždinkom“ potrajat će još oko dvije godine dok se sve ne proda i tvrtka likvidira. Umjesto „meda i mlijeka“ za mnoge koji su radili za „Hudoletnjakovo carstvo“ ostat će samo okus gorčine.

Članak je preuzet iz našeg visokotiražnog besplatnog mjesečnika 30 dana, čitajte ga i ovdje.

Komentari