Kako prenose Vijesti.hr, prema novom Zakonu o zdravstvenom obrazovanju koji bi uskoro trebao u proceduru, rast stope bolovanja trebao bi se zaustaviti pošto Zakon predviđa liberalizaciju kontrole.

To zapravo znači da bi prema novom pravilniku kontrolori HZZO-a osim provođenja nadzora u ordinaciji izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, imali pravo nadzor obaviti i u kući osiguranika. Postavlja se s tim pitanje zadiranja u privatnost građana, ali objašnjenje glasi kako inspektori neće ulaziti na silu već uz privolu. Ipak, ako osiguranik ne pusti u kuću kontrolora, smatrat će se da nešto skriva i da je potencijalno u prekršaju.

Prema pisanju portala Vijesti.hr, prema podacima HZZO-a iz pojedinih ispostava, kontrolori bi mogli najviše ići na teren u Zagrebu, Čakovcu, Gospiću, Pazinu i Rijeci. Rijeka je, naime, s ukupnom stopom bolovanja od 3,68 iznad državnog prosjeka, a po učestalosti bolovanja peta po redu u zemlji. Na četvrto je mjesto sa stopom od 1,84 plasirana po bolovanjima kraćim od 42 dana, a ispred nje su Pazin, Krapina i Sisak. Dubrovnik s druge strane ima najnižu stopu od svega 1,30. U dužim bolovanjima, bitno lošije od Rijeke stoje Čakovec i Zagreb, u kojem je stopa bolovanja najviša u državi i gotovo dostiže 4,0.

 

Komentari

06.03.2019. 08:26h Zadnja izmjena: 06.03.2019. 09:06

Foto: Ilustracija